park og vej

Forandringsagenter hjælper kolleger med at inddrage borgerne i arbejdet

Forandringsagenter i Billund Kommunes Park & Vej sørger for, at borgerne inddrages i beslutningsprocesserne, og det har de fået gode resultater ud af.

Af Mette Voss 07/12/2016

Når Park & Vejmedarbejderne i Billund Kommune kører ud om morgenen, har de ikke kun bilen lastet med skovle, river og andet værktøj, de har også kort over kommunen og kontaktoplysninger på kolleger med. De bliver nemlig ofte mødt af borgere eller turister, der har brug for hjælp.

- Vi er jo i høj grad en turistkommune. Der er lufthavn og Legoland, og der kommer mange henvendelser, hvor turisterne skal finde vej til det, siger Christian Iversen, der er leder af Driftsenheden Park & Vej i kommunen.

Derfor er det praktisk, at de medarbejdere turisterne og borgerne møder på deres vej, kan hjælpe dem ved at tegne ruten til Legoland ind på et kort, eller ved at give dem telefonnummeret til den rette kontaktperson i kommunen.

- Hvis medarbejderne førhen blev stillet et spørgsmål på gaden, og de ikke kunne svare, så sagde de jo nej. Nu prøver vi at sende borgerne videre i systemet i stedet for, at de selv skal ringe ind til hovednummeret på kommunen for at stille deres spørgsmål. Vi prøver at lede dem videre, så vi ikke bare sender dem ud i ingenting, siger Mette Langsig Jensen, der er assistent i Park & Vej og en af de forandringsagenter kommunen har uddannet.

Eksemplet fra Park & Vej er blot ét, hvor forandringsagenterne har været med til at implementere forandringer. Forandringsagenternes opgaver er nemlig at få nye arbejdsgange og idéer til at rodfæste sig i personalegruppen.

- Det handler om at introducere vores kollegaer for nogle nye metoder at inddrage borgerne på. Vi skal inddrage borgerne meget mere i vores beslutningsprocesser. Det er rart at få borgerens synspunkt på om vores projekter giver mening og glæde fremadrettet, siger Mette Langsig Jensen.

Borgerne skal have en god oplevelse

Hos Park & Vej har de nogle daglige opgaver, der skal løses. De fælder træer, slår græs og laver alt det, de plejer. Men det er borgerne, der er i centrum og skal have en god oplevelse.

- Selvfølgelig har vi nogle ting, der skal se pæne ud, det er vores primære opgave. Men hvis der for eksempel skal laves en ny sti, så går vi ind på det nærliggende plejehjem og spørger: ”Hvor går jeres ældre egentlig henne med deres rollatorer? Er det en god idé at lave en sti her?” Sådan at den faktisk bliver lavet der, hvor folk bruger og betjener den. Det giver jo ingen mening at lave en sti, hvor vores brugere ikke færdes, da den jo skal give glæde for fremtidigt brug siger Christian Iversen.

De er også blevet meget opmærksomme på, hvordan borgere og turister, ser på de medarbejdere de møder i dagligdagen rundt omkring i kommunen.

- Det er for at udføre vores kerneopgave meget bedre, så borgerne får en god oplevelse af kommunen. Sådan at borgerne føler, at de møder nogle Park & Vej-folk, som ambassadører for kommunen, og at de får en virkelig god behandling og får svar med det samme, siger Christian Iversen.

Forandringsagenter på kursus

Der er forandringsagenter i alle afdelinger i kommunen, og de har alle været på kursus og har dermed nu et stort netværk, hvor de kan sparre.

- Det netværk, vi har fået her på tværs af hele organisationen har været uvurderligt, især fordi man kender nogen i forskellige afdelinger, der kan hjælpe med at lede borgere videre, siger Mette Langsig Jensen.

Hvor de før var mere isolerede i deres egne afdelinger, har de nu fået øjnene op for, at der også er andre i kommunen, der har udfordringer, der ligner deres egne.

- Det betyder rigtig meget, nu sidder vi jo ude i Park & Vej i én institution, så det er rart også at møde nogle, der sidder i andre institutioner og har samme problematikker og udfordringer, som vi har, siger hun.

I løbet af to år har forandringsagenterne været på otte modulers kursus. De har fået præsenteret forskellige teorier, oplægsholdere og værktøjer, som de kan bruge i deres hverdag.

Et værktøj, de især har taget til sig i Park & Vej, er en såkaldt Idéku, der hjælper med at få gjort problematikker mere konkrete og få nye konkrete idéer. De brugte den blandt andet til at få konkretiseret, hvad de synes vigtigt i det første møde med borgeren.

- Vi har så mulighed for at komme med otte forskellige forslag, og så kan man hive dem ud i de yderste og få belyst, hvordan man kan sørge for det, der er i de inderste felter. Vi bryder det helt ned i konkrete idéer og ikke bare: ”Der skal være en god dialog,” men hvad skal der til for at vi får en god dialog, siger Mette Langsig. 

Der er blevet taget rigtig godt imod forandringerne og agenterne blandt de andre medarbejdere, og det er noget, de fortsat arbejder videre på.

- Det har været vores forandringsagenter, der sammen med os i ledelsen har gået foran i at få alle medarbejdere til at indse, at det her er faktisk noget, der er behov for, og det er en god idé, siger Christian Iversen. 

Find flere eksempler på innovation

Billund Kommunes forandringsagenter er et eksempel på, hvordan medarbejderne kan have en nøglerolle i offentlig innovation. Du kan læse mere om, hvordan medarbejdernes idéer ofte er med til at fremme og igangsætte innovation hos Center for Offentlig Innovation. Gå på opdagelse i innovationsbarometeret her.