Afbureaukratisering er til debat på Folkemødet

Hør hvordan kommuner og medarbejdere sammen afskaffer bøvl og bureaukrati

Afbureaukratisering i den offentlige sektor har været på politikernes ønskeliste i årevis. Men hvordan rydder man op i bøvlet? Det har KL og fagbevægelsen et godt bud på - det hedder Samskabt Styring - og den metode til fælles løsninger kan du høre om på Folkemødet den 14. juni 14.25 i KL-teltet.

Af Bettine Romme Andersen 03/06/2019
Fremfærd

Alt det bøvl og bureaukrati, som kan opstå i en så stor organisation som en kommune, skal der ryddes op i, hører vi tit. For det giver ikke mening, at medarbejdere laver dobbeltarbejde, overflødig dokumentation eller er uvidende om en procedure eller arbejdsgang.

Men hvordan kan kommunerne og medarbejderne sammen blive bedre til at skabe styringsløsninger, der ikke forstyrrer medarbejderne i deres arbejde eller undergraver deres motivation?

Det har KL og fagbevægelsen fundet en metode til. Den hedder Samskabt Styring.

Fælles løsninger gavner kerneopgaven

Samskabt Styring udvikler lokale løsninger i fællesskab. Det sker gennem involvering af chefer, ledere og medarbejdere på tværs af hele styringskæden.

Og når man udvikler løsninger i fællesskab, kan man få afbureaukratisering til at virke og styringen til at understøtte kerneopgaven, viser erfaringer fra flere kommuner, der har deltaget i et projekt under partssamarbejdet Fremfærd.

  Det handler om at samarbejde om afbureaukratisering på alle niveauer – nationalt samarbejde mellem arbejdsgivere og fagbevægelse, samarbejde i kommunale MED-udvalg, samarbejde mellem ledere, TR og medarbejdere. Kort sagt: samarbejde, der handler om det, der bøvler i hverdagen.

  Samskabt Styring kan bruges til:
  • at ændre arbejdsgange, procedurer og regler.
  • at kvalificere større styringsmodeller
  • at implementere nye styringskrav på et forvaltningsområde eller på en institution

   Hør hvordan det virker i praksis

   På Folkemødet kan du blive meget klogere på, hvordan KL og fagbevægelsen samarbejder om afbureaukratisering. Det sker på et debatmøde fredag den 14. juni kl. 14.25 i KL-teltet.

   Her kan du møde en leder og en medarbejdere fra en daginstitution i Horsens, som har brugt metoden til at rydde op i mængden af dokumentation og kommunikation - uden det er gået ud over kerneopgaven. Det har tværtimod ført til større vidensdeling, færre skemaer, bedre forældrekontakt og mere effektiv kommunikation.

   Du kan også høre formanden for KL's løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler, og forbundsformanden for BUPL, Elisa Rimpler, fortælle om, hvordan samarbejde på alle niveauer netop kan få afbureaukratisering til at virke i praksis.

   Debatpanelet består desuden af Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening, og Peter Sinding Poulsen, kommunaldirektør i Horsens Kommune.

   Er du interesseret i flere artikler som denne?

   Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
   Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

   Fremfærd på Folkemødet 2019
   • Hvad: "KL og fagbevægelsen sammen om afbureaukratisering, der virker"
   • Hvor: KL-teltet (placering F7)
   • Hvornår: Fredag den 14. juni 2019 kl. 14.25-15.10

   Deltagerne:

   • Michael Ziegler, formand for KL's Løn og personaleudvalg.
   • Elisa Rimpler, forbundsformand i BUPL.
   • Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
   • Peter Sinding Poulsen, kommunaldirektør i Horsens Kommune.
   • Lone Berg, dagtilbudsleder, Daginstitution Gedved, Horsens Kommune.
   • Dorte Steffensen, pædagog, Daginstitution Gedved, Horsens Kommune.

   Ordstyrer:

   • Lars Trier Mogensen, chefredaktør på Føljeton, radiovært på Radio24syv.
   Download hæfte: Samskabt styring - en ny vej til mere kerneopgave og mindre bureaukrati

   Hvad er samskabt styring? Hvad får man ud af at arbejde med det? Og hvordan gør man? 

   Få overblikket i dette hæfte.