Marte Meo i praksis

Vi lærer ved at se på det, der lykkes i stedet for at fokusere på det, vi ikke gør så godt, er filosofien bag Marte Meo.

Af Metoder Mod Vold 20/03/2018
Metoder mod vold > Forebyggelse > 2. Marte Meo i praksis

Byageren i Rudersdal Kommune er et plejecenter med 72 borgere i egen lejlighed, et såkaldt leve - bo miljø, hvor man inddrager borgerne mest muligt.

På Byageren bruger man metoden Marte Meo, 4 medarbejdere på Byageren er uddannede Marte Meo terapeuter, der har fokus på det gode samspil - på at se på det, der lykkes mellem medarbejdere og borgere. Man lærer af at se det, der lykkes for en, er filosofien bag metoden, der er video baseret.

- Hvis nu jeg for eksempel skal forklare dig hvordan du kommer til København herfra og jeg så starter med at sige, at når du kommer ud til indkørslen, så skal du ikke dreje til venstre og bagefter, når du kommer op til krydset, så skal du ikke dreje til højre. Hvis jeg fortæller dig hvad du ikke skal - så bliver det svært, forklarer plejecenterleder Jane Hald

Marte Meo metoden peger på hvad der gøres godt i samspillet mellem borger og medarbejder og giver konkrete anvisninger til det, der fungerer, frem for korrektioner. Metoden har fokus på at skabe en god følelsesmæssig stemning, sætte ord på egne forventninger, anerkende initiativer og følge initiativer.

- Rigtig mange medarbejdere bliver jo magtesløse, når de vil gøre noget godt og hjælpe - og borgeren så slår dem - det giver en stor magtesløshed. Det gode ved Marte Meo er, at man får et redskab, hvor man kan hjælpe borgeren og hun bliver glad, så man får et godt samspil, siger Jane Hald.

På næste side kan du høre Jane Hald og Marte Meo terapeut Janet Rasmussen fortælle mere om brugen af Marte Meo på Byageren.

Metoder mod vold > Forebyggelse > 2. Marte Meo i praksis