Tænk anderledes hvis du vil være innovation

Tramp nye innovative stier på din arbejdsplads

Brug hovedet til en forandring. Sådan lød budskabet fra hjerneforsker Kjeld Fredens, da han med et glimt i øjet fortalte deltagerne på PUF’s årlige konference, at vi i den grad skal tænke anderledes og være innovative, hvis vi vil udvikle vores arbejdspladser.

Af Stine Bærentzen 30/10/2012

- Vi skal bruge hovedet, når vi forandrer os, og vi skal i den grad kunne tænke anderledes. For vi løser ikke de problemer, vi har, med den tænkning, der har skabt dem, sagde hjerneforsker Kjeld Fredens til deltagerne på PUF’s årlige konference.

Her fortalte han om, hvordan vi bruger hjernen til at udvikle os selv og vores arbejdspladser, så vi fastholder trivslen på jobbet i en tid med omstilling, effektivisering og nedskæringer.

Så hvordan tænker vi anderledes og innovativt? Det har Kjeld Fredens nogle særlige bud på:

Mere skildpaddetid, tak

I Æsops fabel om haren og skildpadden bliver skildpadden træt af at høre haren prale om, hvor stærkt den kan løbe. Derfor udfordrer de hinanden i at løbe om kap. Sikker på at vinde drøner haren derudaf i et hæsblæsende tempo. Alligevel er det skildpadden, der vinder kapløbet, fordi haren undervejs bliver distraheret af forskellige ting.

Måske ligger du inde med et ønske om, at der er et par ting, der gerne må forandre sig på din arbejdsplads. Men hvordan er det lige, at I griber forandringen an? Vil I drøne distraheret derudaf ligesom haren, eller vil I tage et skridt ad gangen, så I når sikkert i mål?

Mange af os har et højt tempo, og vi er hele tiden på. Men Kjeld Fredens opfordrer til, at vi tager et skridt ad gangen.  

- Grundlæggende kan man først tænke, når man har sat tempoet ned, siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan kender du forskel på innovation og kreativitet

Stop op og tænk nyt

Vi lader os ofte styre af, hvordan vi plejer at gøre. Og hvis vi plejer at skabe forandring, mens vi løber rundt i haretempo, gør vi, som vi plejer at gøre. Og så får vi mere af det samme.

Men vi kan få nye idéer til, hvordan vi kan gøre tingene på en anderledes måde, når vi bryder med vanerne.

Konkret hjælper det at holde fri fra sine nørklerier. Når vi sidder og nørkler med arbejdsopgaverne, stiller vi skarp ind på enkelte områder af dem. Her arbejder vores hjerner i betabølger. Men når vi slapper af og laver noget andet, går vi over til alfabølger. Her går vi fra at bruge en lille del af hjernen til hele hjernen.

- Når I knokler med et eller andet, har I så lagt mærke til, at ideerne først kommer til jer, når I er kommet hjem? Så gå lidt mere hjem, siger Kjeld Fredens og fortsætter:

- Alt det, vi har brug for til udvikling, ligger lige under næsen på os. I skal bare tage et skridt tilbage og bruge hovedet til en forandring. Så enkelt er det.

Begynd med det højre ben

Kreativitet handler om at skabe noget nyt og løsrive sig fra omstændighederne. Det gør man ved at være pragmatisk og eksperimenterende: Start med det højre ben, for så følger det venstre ben efter.

Det gør rensdyret , når det står og kan lugte vand i Lapland.

- Offentligt ansatte ville gå over til vandet ved at gå hele vejen over bjerget og planlægge skråninger og meget andet, siger Kjeld Fredens med et glimt i øjet.

Men sådan gør dyrene ikke. De sætter foden dér, hvor det er bedst at sætte den. Derefter kan det være, at en hanelg følger efter hunelgen. Og når fire elge har fulgt samme vej, er der trampet en sti.

- Noget af det sunde, der ligger i jeres organisationer, bygger på, at man har trampet en sti. Det bygger ikke på, at man har planlagt det, siger hjerneforskeren.

LÆS OGSÅ: Brug fejlen til at skabe innovation 

Involver medarbejderne og skab innovation

Udvikling og innovation finder sted hos de mennesker, der bruger tingene i hverdagen. Se bare på bymiljøet. Her har arkitekter bestemt, at der skal ligge fliser, så folk nemmere kan komme over græsplænen.

Men fliserne ligger altid ikke der, hvor man har lyst til at gå. Derfor begynder man at trampe en sti.

På arbejdspladserne er det tit og ofte medarbejderne, der bruger tingene i hverdagen.

- I en organisation er innovationen størst hos de medarbejdere, der har fingre i det, der skal forandres, siger han.

Læs mere fra PUF-konferencen

Læs også artiklen 'Undren førte til strategi for arbejdsmiljø'.

PUF's årlige konference fortalte arbejdsmiljøunderviser Mia Tjerrild Jakobsen om, hvordan Aabenraa Kommunes strategiske arbejde med arbejdsmiljøet bliver ført ud i livet.

To bøger med inspiration

Kjeld Fredens er medforfatter til bogen ’Coach dig selv – og få hjernen med til en forandring’, der beskriver, hvordan du tramper nye stier. 

Kjeld Fredens anbefaler bogen ’Emotional life of your brain’ af Richard J. Davidson og Sharon Begley. Emotionel stil har betydning for vores evne til at forandre. Bogen beskriver seks emotionelle stile, og den giver fif til, hvordan vi kan justere dem.