strategi for arbejdsmiljø

Undren førte til strategi for arbejdsmiljø

Bliv skarp på det strategiske arbejdsmiljø, og få det ført ud i livet. Arbejdsmiljøunderviser Mia Tjerrild Jakobsen fortæller, hvordan det bliver gjort i Aabenraa.

Af Stine Bærentzen 30/10/2012

Én ting er, at en kommune har en strategi for arbejdsmiljøet. En anden ting er, hvordan strategien føres ud i livet på de enkelte kommunale arbejdspladser. Det kan man gøre på flere måder.

På PUF’s årlige konference fortalte arbejdsmiljøunderviser Mia Tjerrild Jakobsen om, hvordan de gør i Aabenraa Kommune.

Gad vide hvad der rører sig på arbejdspladserne

Aabenraa Kommunes strategi for Arbejdsmiljø og sundhedsfremme startede som en undren i 2009. Kommunen havde en politik for arbejdsmiljø, som de skulle revidere, og i den forbindelse sad Mia Tjerrild Jakobsen og kollegaerne i frokostpausen og undrede sig.

Læs også: Derfor er vi gode til psykisk arbejdsmiljø

- Gad vide, hvad de mener om den på arbejdspladserne i kommunen, og bruger de den overhovedet til noget.

Den undren blev startskuddet til, at kommunen involverede MED-systemet til at lave en strategi på området.

Havde MED-medlemmerne med på råd

Strategien blev i første omgang til ved, at de sendte spørgeskemaer ud til alle MED-medlemmer. Her fandt de ud af, hvad der rører sig på arbejdspladsen, og hvilke ting der betyder noget for arbejdsmiljøet. Det førte til fem holdninger, der blev justeret af fokusgrupper. Holdningerne danner nu grundlag for kommunens strategi.

De fem holdninger er arbejdsmiljøledelse, arbejdsmiljøkultur, arbejdsmiljølovgivningen, forebyggelse og sundhed og trivsel. Dem kan du læse i folderen Strategi for Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012.

Strategien kom ud over rampen

For at føre strategien ud i livet arrangerede kommunen en konference, så 275 ledere og arbejdsmiljørepræsentanter lærte strategien at kende.

- Da dagen var omme, havde alle en fornemmelse af, at de kendte strategien. Tilbagemeldingerne var, at alle nu kunne de sælge det, når de kom hjem på personalemøder og lokale MED-udvalgsmøder. Det gav dem et ejerskab over det, siger Mia Tjerrild Jakobsen.

Sektor MED fik besøg af en proceskonsulent, der var Mia Tjerrild Jakobsen, og lederne deltog i temamøder, for at få værktøjer til, hvordan strategien bliver ført ud i livet på de enkelte arbejdspladeser.

Arbejdspladser får tilbud om efteruddannelse

Aabenraa Kommune har hvert år et nyt område inden for arbejdsmiljø, som de giver et særligt fokus.

I år er det forebyggelse, og kommunen tilbyder arbejdspladserne en række kurser, der hjælper dem med at opfylde strategien inden for fokusområdet.

Arbejdsmiljørepræsentanter føler sig anerkendt

- Erfaringerne er, at arbejdsmiljøarbejdet nu er mere synligt, og der er mere fokus på det i de lokale MED-udvalg, siger Mia Tjerrild Jakobsen.

- Og arbejdet med strategien har givet en anerkendelse af arbejdsmiljørepræsentanterne. De synes, de får noget og bliver værdsat, og det er den største og vigtigste effekt, siger hun.

Strategi for arbejdsmiljø
Om strategisk arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøloven opdeler arbejdsmiljøindsatsen i en strategisk og en operationel indsats.

Den strategiske indsats ligger mest på ledelses, MED- og arbejdsmiljøudvalgets niveau. Den daglige, praktiske og operationelle indsats ydes af arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter og de øvrige ansatte.

På det strategiske niveau præciserer og konkretiserer man mål, succeskriterier mv. På det operationelle varetager man en udførelse af hensigterne.

Kilde: Arbejdsmiljø i kommuner og regioner 2012

Læs mere fra PUF-konferencen

Læs også artiklen 'Tramp nye stier på din arbejdsplads'.

PUF's konference fortæller hjerneforsker Kjeld Fredens, at vi i den grad skal tænke anderledes, hvis vi vil udvikle vores arbejdspladser.