Ældreplejen er en holdsport: Vi er bedst sammen
42 kommuner delte erfaringer om at gå nye veje i ældreplejen på Vidensdag i Nyborg.
Brikkerne til fremtidens ældrepleje er ved at falde på plads, men der er stadig meget i spil.
Faste teams rulles ud i kommunerne, tværfagligt samarbejde udforskes, civilsamfundet indtænkes, og borgerens stemme synes mere nærværende end nogensinde. Alt sammen indeholdt i en ny ældrereform, der nu skal til at implementeres.
Sundheds- og ældreområdet er i en rivende udvikling, og 300 ledere og medarbejdere fra 42 kommuner valgte da også for nylig at sætte én dag af for at netværke, dele erfaringer og få inspiration og ny viden på Vidensdag på ældreområdet, der blev afholdt i Nyborg i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre.
Det er tredje år i træk, at Fremfærd Sundhed og Ældre inviterer til Vidensdag. I år er fokus bl.a. på tværfagligt samarbejde i faste teams, grundlæggende pleje, unge medarbejdere og arbejdskultur og rehabilitering ved mad og måltider - alle temaer som Fremfærd Sundhed og Ældre har arbejdet med igennem de seneste år.
Nedenfor kan du komme med til Vidensdagen i tekst og billeder:
- Vi er rigtig stolte over, at vi for tredje år i træk kan samle 300 deltagere til en dag med gode faglige snakke om nogle af de projekter, vi har arbejdet med i Fremfærd Sundhed og Ældre. Og vi er glade for, at de ting, vi laver, ikke kun er interessante for os selv og for jer men også for ældreministeren, Sundhedsstyrelsen og mange andre aktører. For er der noget, der er på alles læber lige nu, så er det jo ældre- og sundhedsområdet.
Det sagde Hanne Agerbak (tv), kontorchef i KL og formand for Fremfærd Sundhed og Ældre og Tanja Nielsen, sektorformand i FOA og næstformand i Fremfærd Sundhed og Ældre.
Også ældreminister Mette Kierkgaard var mødt op, og hun slog i sin tale fast, at ”vi har fem år til at implementere ældrereformen”. Hun sagde også, at de fremmødte er hverdagens helte.
- Det er jer, der gør forskellen for de ældre i hverdagen. Derfor skal I have handlerum, kompetencer og de rammer, der skal til for at kunne løse opgaven. God ældrepleje kan man ikke styre centralt fra. Jeg glæder mig utrolig meget til den kommende tid. Det bliver nogle virkelig spændende år, sagde hun.
Tværfagligt samarbejde i faste teams var et tema på Vidensdagen. Lisbeth Aaskov Falch, ph.d. og lektor på Professionshøjskolen Absalon, har stået i spidsen for Fremfærd Sundhed og Ældre-projektet 'Tværfagligt samarbejder i nye organisationsformer'.
Hun fortalte om de otte opmærksomhedspunkter, man bliver nødt til at have fokus på for at lykkes med tværfaglighed: Hun fortalte også, at motivationen for at samarbejde er i top.
- Alle de fem faggrupper i ældreplejen, jeg har fuldt, siger, at de finder det ekstremt meningsfuldt at være en del af de tværfaglige faste teams, fordi tingene lykkes på en anden måde. Der er mere vellykket rehabilitering, og der er mere vellykkede plejeforløb, sagde hun.
Dagen satte også fokus på, hvad der gør medarbejdere og ledere stolte ved at arbejde i ældreplejen. For Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen, opstår stoltheden og meningsfuldheden, når man har mulighed for at sætte sin faglighed i spil.
- Det er rigtig vigtigt, at vi bruger faglighederne klogt i de tværfaglige teams, og at vi giver rammerne til, at man kan udfolde sin faglighed. Der skal være den nødvendige tid ude hos borgerne, og der skal være mulighed for supervision. Vi skal lære af hinanden, og det med at sætte medarbejderne mere fri stiller nye krav til lederne, sagde hun.
Også næstformand i Dansk Sygeplejeråd Harun Demirtas (th) bliver stolt, når han hører alle de faglige stemmer fortælle om den forskel, de gør i hverdagen.
- Når de fx kommer ud hos en borger og ikke bare løser én bestemt opgave, men også får øje på noget andet. Det kræver faglighed at kunne bruge sit kliniske blik på den måde, og selvom der er mange udfordringer ved det tværfaglige samarbejde, giver det mig håb at kunne læse i forsker Lisbeth Aaskov Falchs nye rapport, at mange faggrupper synes, det giver mening, at man arbejder sammen, fordi ens kompetencer kommer bedre i spil.
Dagen bød også på et musikalsk indslag fra Lasse Skovgaard fra Sangens Hus og korleder Claus Christensen fra Demenskoret. Ambitionen er, at der skal være demenskor i alle kommuner, fordi sang er god hjernetræning, og fordi sang gør os glade og har en helbredende effekt.
- Vi synger først og fremmes, fordi vi har lyst. Men videnskaben underbygger faktisk, at det er godt for os at synge. Det er godt for vores kroppe, vores sind, vores hjerner og vores fællesskaber, sagde Lasse Skovgaard, der er ph.d. i sundhedsvidenskab og til daglig arbejder som forskningschef.
Et andet tema på Vidensdagen handlede om grundlæggende pleje, og her slog sygeplejerske og forsker Britt Laugesen til lyd for, hvor vigtigt det er at italesætte kompleksiteten ved at yde grundlæggende pleje.
- Der er nok en generel opfattelse af, at den grundlæggende pleje er lidt almen viden, noget alle kan. Men det er en meget kompleks opgave. Derfor har vi brug for et fælles sprog for, hvad der skal til for at yde grundlæggende pleje på et højt niveau, fordi det kommer borgerne til gode.
Britt Laugesen er ph.d. og forsker ved Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje på Aalborg Universitetshospital og har bidraget med viden til projektet ”Grundlæggende pleje i praksis” i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre.