
Fremfærd Børn
Læs om de projekter, som Fremfærd Børn arbejder med.
Fremfærd Børn arbejder med kerneopgaverne omkring børn og unge f.eks. på daginstitutioner, folkeskoler og i klubber. Ambitionen er at nyttiggøre eksisterende, praksisnær viden i hverdagen.
Nedenfor kan du læse mere om afsluttede og igangværende projekter i Fremfærd Børn.
Igangværende projekter
Projektet skal skabe praksisnær forskning tæt på børns hverdagsliv samt viden om almene sammenhænge i de samspil og processer, der har betydning for deltagelsesmuligheder i børns hverdagsliv. Det er viden, der skal kvalificere det pædagogiske arbejde og skabe relevante deltagelsesmuligheder for alle børn på tværs af det kommunale dagtilbud- fritids- skoleområde.
- Der skal udvikles et deltagelsesbegreb, som kan styrke forskellige faggruppers arbejde med og samarbejde om at skabe relevante deltagelsesmuligheder for alle børn.
- Der skal ses på, hvilke betingelser i praksis der henholdsvis fremmer og hæmmer arbejdet med og samarbejdet om børns deltagelsesmuligheder.
- Centrale faggrupper og uddannelsers tilgange til arbejdet omkring børns deltagelse skal kvalificeres
Projektledelse: KL, DLF, BUPL, FOA og Dansk Psykologforening
Projektet undersøger hvordan fagprofessionelle kan arbejde med at udvikle deltagelsesbetingelser for børn gennem et fokus på at forandre sociale situationer, der skaber bekymring?
Projektets formål er at bidrage til praksisudvikling, der skaber professionelle handlemuligheder og handlekraft i forhold til på én gang at arbejde med at udvikle fællesskaber og pædagogisk praksis i et alment perspektiv og deltagelsesmuligheder for de børn, der har det svært. Som en del heraf skal udvikles nye måder at samarbejde om, hvordan det, vi ofte taler om som ’specialviden’, gøres relevant i udviklingen af den daglige praksis. Fx i form af at specialviden kan bidrage til udvikling af fælles aktiviteter, der kommer hele børnegruppen til gode. Som led i projektet udvikles et konkret analyseredskab, der kan gribe og fastholde et hverdagslivsperspektiv.
Projektledelse: KL, FOA, BUPL og DLF
Formålet med projektet er at styrke elevernes motivation, trivsel og udbytte af undervisningen. Udviklingsprojektet undersøger og afprøver, om mere varieret undervisning kan øge elevernes motivation i udskolingen. Der arbejdes også med at finde de organisatoriske og ledelsesmæssige greb, som understøtte den ønskede praksis.
Udviklingsprojektet løber frem til foråret 2023 og gennemføres som et partssamarbejde mellem DLF og KL i regi af Fremfærd Børn. Projektet faciliteres og gennemføres i samarbejde med
konsulenter fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).
Projektledelse: KL og DLF
Afsluttede projekter
Formålet med projektet er at afdække eksisterende praksis med tvær- professionelt og -sektorielt samarbejde om børn og unge i mistrivsel i et 0-16-års-perspektiv. Afdækningen skal sikre et bredt afsæt og vidensgrundlag for den efterfølgende udvikling af hovedprojekt.
projektledelse: KL, FOA, BUPL og DLF.
Formålet med projektet er at udarbejde et overblik over viden og erfaringer med inddragelse af den praksisnære og anvendelsesorienterede dimension i folkeskolens fag og i skolen som et hele for at kunne støtte, at denne dimension styrkes.
Projektledelse: KL og DLF
Læs mere om projektet: Nyt Fremfærd-projekt sætter fokus på den praksisnære undervisning i folkeskolen
Projektet sætter fokus på processer, der fremmer en tillidsbaseret dialog- og feedbackkultur mellem ledelse og medarbejdere samt medarbejderne imellem om skolens pædagogiske udvikling.
Projektledelse: KL, DLF og BUPL
Læs mere om projektet:
Se siden: Styrket inddragelse i skolens udvikling
Projektet undersøger, hvad der kendetegner dagtilbud, der lykkes med virkningsfuldt pædagogisk arbejde. Projektet har fokus på dagtilbud, der har en høj andel af socialt udsatte børn.
Projektledelse: FOA, BUPL og KL
Læs mere om projektet:
Se siden med blandt andet gode råd, video og webinar: Virkningsfuldt pædagogisk arbejde
Projektet støtter nyankomne børns trivsel, udvikling og læring gennem et styrket samarbejde mellem de fagprofessionelle og forældrene.
Projektet har udviklet en materialesamling med inspiration og værktøjer til fagprofessionelle i dagtilbud, dagplejer og skoler, og der arbejdes med kompetenceudviklingsforløb på udvalgte arbejdspladser.
Projektledelse: KL, DLF, BUPL og FOA
Se siden nyankomneforældre.dk med værktøjer og inspiration
Motorik og sprog hænger uløseligt sammen og har væsentlig betydning for barnets udvikling senere i livet.
Projektet giver inspiration til, hvordan pædagoger, pædagogmedhjælpere og dagplejere kan arbejde med de 0-2-åriges motoriske og sproglige udvikling i en sammenhæng.
Projektledelse: KL, FOA og BUPL
Se også webinar om motorik og sprog
Et forsøgs- og udviklingsprojekt i folkeskolens overbygning, 7. til 9. klasse. Det består af 13 konkrete projektet landet over. Et nøgleord er karrierelæring, og formålet er at give forældre og elever større viden om de mange uddannelsesmuligheder, der findes, og konkret indsigt i, hvad man laver på en erhvervsskole og i forskellige virksomheder, så de unge ikke automatisk vælger gymnasiet.
Projektledelse: KL og DLF
Projektet har udgivet bogen Udsyn i Udskolingen, der ridser erfaringer og anbefalinger op. Download bogen her.
Læs meget mere om projektet på siden Udsyn i Udskolingen
- Fremfærd er et samarbejde mellem parterne på det kommunale arbejdsmarked om at udvikle velfærdssamfundets kerneopgaver
- Fremfærd ønsker et samfund, hvor medarbejdernes og borgernes ressourcer anvendes bedst muligt. Hvor borgerne ikke bare er kritiske kunder, men selv er med til at definere og skabe de rigtige løsninger.
- Fremfærd iværksætter og støtter udviklingsprojekter inden for de kommunale velfærdsområder, indsamler gode erfaringer og formidler ny viden
Peter Pannula Toft Formand for Fremfærd Børn, Kontorchef, KL
Regitze Flannov Næstformand for Fremfærd Børn, Udvalgsformand, Danmarks Lærerforening
Jesper Støier Uddannelsespolitisk chef, Danmarks Lærerforening
Amanda Aaboe Bell Konsulent, Dansk Psykolog Forening
Kim Henriksen Sektorformand, FOA
Johnny Gaardsdal Medlem af forretningsudvalget, BUPL
Rikke Eggert Lauth Professionschef, BUPL
Verne Pedersen Næstformand, Socialpædagogernes Landsforbund
Merete Lund Westergaard Børnechef, Kolding Kommune
Rikke Reiter Centerchef, Helsingør Kommune
Jonas Wittendorf, Direktør for Børn, Unge, Kultur og Fritid, Svendborg Kommune