Seniorpartnerskabet

Kommuner er ivrige efter at skabe det gode seniorarbejdsliv

Godt halvdelen af landets kommuner har meldt sig under fanerne for at skabe det gode og lange arbejdsliv for deres medarbejdere.

Af Bettine Romme Andersen 29/09/2022
Forhandlingsfællesskabet,
KL

43 kommuner har tilmeldt sig Seniorpartnerskabet, som vil styrke de lokale seniorindsatser gennem inspiration, viden og værktøjer.

Målet er at skabe lyst og mulighed for, at blandt andet pædagoger, sosu'er, sygeplejersker, jobkonsulenter og skraldemænd kan at blive længere i jobbet.

Behov for nye tilgange

De ældre medarbejderes erfaring og kompetencer spiller en vigtig rolle i at sikre de kommunale velfærdsopgaver. Derfor er det også glædeligt, at næsten halvdelen af kommunerne har meldt sig ind i Seniorpartnerskabet.

- Kommunerne er parate til at skabe bedre rammer for et langt og godt seniorarbejdsliv, og der er vilje til at udvikle og afprøve nye tilgange i den seniorpolitiske værktøjskasse. Vi har store forventninger til, at vi i partnerskabet kommer til at dele masser af viden og erfaringer, som kan ende med gode lokale løsninger, der gør en forskel. Både for den enkelte senior og for vores samfund, som jo også har gavn af erfaren arbejdskraft, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

De mest erfarne skal gerne blive lidt længere

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 medarbejdere går på pension frem til 2030.

Derfor er der behov for en fornyet og styrket indsats på seniorområdet, mener Mona Striib, formand for de faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet.

- Seniorindsatsen er relevant for alle kommunale arbejdspladser og rummer et stort potentiale. Vi behøver ikke sige tidligt farvel til vores allermest erfarne kolleger. Vi vil meget hellere holde på dem, så længe vi kan. Derfor må vi undersøge, hvordan der kan skabes de rette forudsætninger for, at de både har lyst og mulighed for at blive længere på arbejdspladserne, siger hun.

Redskaber og løsninger skal spredes

Siden Seniorpartnerskabets lancering i juni har 43 kommuner tilmeldt sig partnerskabet, som løber frem til september 2023.

Seniorpartnerskabet vil løbende afholde webinarer og udviklingsdage for de tilmeldte kommuner, hvor der deles inspiration og arbejdes med at udvikle konkrete redskaber og løsninger, som kan medvirke til at fastholde ældre medarbejdere på tværs af kommuner og sektorer.

Viden fra partnerskabet skal også spredes til de øvrige kommuner.

Følg med på Seniorpartnerskabets hjemmeside.

Deltagende kommuner i partnerskabet:

Albertslund, Bornholm, Brøndby

Dragør, Esbjerg, Fredensborg

Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund

Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe

Guldborgsund, Greve, Halsnæs

Helsingør, Hjørring, Holbæk Hvidovre

Høje-Taastrup, Københavns, Køge, Lemvig

Norddjurs, Næstved, Odsherred

Randers, Rebild, Rudersdal

Rødovre, Samsø, Skanderborg

Slagelse, Struer, Svendborg

Syddjurs, Tønder, Varde

Vejle, Vordingborg, Aabenraa

Aalborg, Aarhus

Om Seniorpartnerskabet

KL og Forhandlingsfællesskabet har skabt Seniorpartnerskabet for at give flere seniorer lyst til og mulighed for at blive længere tid på det kommunale arbejdsmarked.

De ældre medarbejdere i kommunerne spiller en vigtig rolle, da deres kompetencer og erfaring har stor betydning for løsningen af kerneopgaven.

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 medarbejdere går på pension frem til 2030.

Seniorpartnerskabet består af 43 kommuner og udvikler løsninger til den kommunale seniorindsats.

Kontakt Seniorpartnerskabet

Har I spørgsmål til Seniorpartnerskabet, kan I kontakte:

Nanna Vinkel, KL, på navi@kl.dk eller

Martin Møland Nielsen, Forhandlingsfællesskabet, mmn@forhandlingsfaellesskabet.dk

Seniorpartnerskabet