Projekt "Den sidste tid"

"Den sidste tid" - Nykøbing Falster Klyngen

Projekt skal styrke samarbejdet mellem sektorer om den sidste levetid for ældre som eksempelvis bor på plejehjem.

Af Irene Aya Schou 19/09/2024
Fremfærd

Projekt "Den sidste tid" i Sundhedsklynge Nykøbing Falster, Region Sjælland, startede med en frustreret cheflæge i akutmodtagelsen, der ikke følte sig i stand til at hjælpe de patienter, der kom ind bl.a. fra plejehjemmene.

- Patienter kom ind og var ganske kort tid i akutmodtagelsen, inden de døde eller blev sendt tilbage til plejehjemmet, uden at hospitalet havde været i stand til at hjælpe, fortæller Peder Fabricius, lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital og tidligere vicesygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

"Train the trainer"-model

I dag er sundhedsklyngen godt i gang med en række workshop på sygehuset og i klyngens tre kommuner. Det handler bl.a. om at få personalet klædt på til at tage den svære samtale om døden. 

- Vi går i gang med en "train the trainer" model, hvor vi uddanner repræsentanter fra samtlige plejecentre, udekørende sygeplejeteam, palliative teams mv. i 'Klar til samtalen'-materialet. De bliver uddannet 'trainere' og skal hjem og lave uddannelsesprogrammer for alle andre, siger Lisette Lind Larsen, der er programleder i Sundhedsklynge Nykøbing Falster.

Om 'Klar til samtalen'-projekterne

'Klar til samtalen’-projekternes formål er at sikre flest mulige borgere en død i overensstemmelse med deres egne ønsker. 

’Klar til samtalen 3’ bygger videre på tidligere projekter i Fremfærd-regi og på andre projekter, der har støttet plejepersonale, læger og andre i at tage den svære samtale om bl.a. genoplivning og livsforlængende behandling.

Projektet resulterer i et indsatskatalog ’Bliv Klar til samtalen’, der skal understøtte kommuners og sundhedsklyngers arbejde med at sikre, at der tages relevante samtaler med de ældste og meste syge borgere om livets afslutning. 

Projektledelse på ’Klar til samtalen 3’ og rapporten ’Bliv Klar til samtalen’ er KL, FOA og Dansk Sygeplejeråd i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre.

Udførende på projektet er Dansk Selskab for Patientsikkerhed ved overlæge og konsulent Ove Gaardboe.