I Varde vælger hjemmeplejen selv sine vagter

I Varde vælger hjemmeplejen selv sine vagter

Med et nyt projekt afprøver Varde Kommune et system, der skal give mere fleksible vagtskemaer for de ansatte i hjemmeplejen. Her vælger medarbejderne selv deres vagter, så det passer bedst muligt ind i deres familieliv.

Af Jeanette Hedegaard 08/04/2013

Når de ansatte i Varde Kommune skal lave deres vagtskemaer, så plotter de deres ønsker ind i en vagtkalender på en iPad. Her kan man vælge mellem korte og lange vagter. For eksempel en lørdagsvagt på fire timer eller en nattevagt på 12 timer ud fra en særlig aftale med FOA. Bagefter sikrer administrationen, at planen går på med mest mulig hensyn til medarbejdernes ønsker.

Læs også: Fem råd til at opnå indflydelse på dit felt

Forsøget hos hjemmeplejen giver 75 af kommunens medarbejdere nye muligheder for få mere indflydelse på, hvordan deres vagtskemaer kommer til at se ud.

Det er lettere at bestemme sine vagter

I hjemmeplejen oplever man, at det giver større fleksibilitet, når medarbejderne har mere indflydelse på deres valg af vagter. Blandt andet giver det færre ændringer i vagtskemaet undervejs, fordi vagterne passer bedre ind i medarbejdernes liv.

Der er en fælles oplevelse blandt medarbejdere og ledelse af, at de fleste gerne vil kunne planlægge deres vagter mere selv. Det giver bedre mulighed for at koble arbejdet og et liv med for eksempel delebørn, som man har hver anden weekend.

Læs også: Fem forskellige former for medindflydelse 

Men det er også let for medarbejder at bytte vagter, når det er nødvendigt. De 75 medarbejdere, som er med i projektet, har hver fået udleveret en tablet, som de må tage med hjem. Den bruger de, når de skal plotte ønsker og ændringer ind i det kalendersystem, som giver overblik over alle vagterne i hjemmeplejen.

Færre nattevagter i træk

Tidligere har en del medarbejdere nogle gange arbejdet syv nattevagter i træk. Men som en del af forsøget har ledelsen besluttet, at man kun kan have to nattevagter i træk.

Årsagen til det er, at nyeere forskning viser, at der er en sammenhæng mellem, hvor mange nattevagter man har i træk og risikoen for at udvikle brystkræft og andre sygdomme. Og den risiko vil man også gerne være med til at minimere.

Om projektet i Varde

Projektet kører i hjemmeplejen i hele 2013. Bagefter bliver det evalueret mellem Varde kommune og FOA.

Kommunen har i samarbejde med FOA/Varde og et privat firma udviklet et system til at håndtere vagtplanerne.

Mere inspiration: Det tværfaglige rehabiliteringsmøde

Alle kommuner arbejder i dag med rehabilitering i hjemmeplejen. Men hvordan skaber man et møderum, hvori de faglige indsatser kan koordineres med udgangspunkt i borgernes mål?


Fremfærd Ældre har udviklet en model, og du kan læse om erfaringerne her.