rapport fra NSR-klyngen

"Tidlig og koordineret palliativ indsats" - NSR-Klyngen

Et afprøvningsprojekt med deltagelse af Slagelse Sygehus, Næstved Kommune og almen praksis.

Af Irene Aya Schou 19/09/2024
Fremfærd

Projektet var et afprøvningsprojekt, der skulle undersøge og opstille modeller for en tidlig palliativ indsats for patienter med ikke-maligne sygdomme fx en KOL-patient.

Målet var gennem åben og tidlig afklaring af, hvornår en lungepatient med non-malign sygdom må betragtes som havende behov for en palliativ indsats, og at sikre et bedre samarbejde med primærsektoren om at opnå en god basal palliation i hjemmet støttet af den lungemedicinske afdeling og praktiserende læge.

Tidlig indsats kræver planlægning og koordination

I projektet deltog NSR Sygehuse ved Lungemedicinsk Afdeling og Akutafdelingen i Slagelse, Næstved Kommune ved Team Vest og Team Øst, to praktiserende læger fra Næstved og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Projektet viser, at det er muligt at realisere en tidlig og koordineret palliativ indsats også for non-maligne patienter, hvis der er et konkret fokus fra de vigtigste aktører på tværs af sektorerne.

Projektet videreføres nu i regi af Sundhedsklyngen i Slagelse, der vil sprede indsatsen til andre diagnoser og til alle kommuner i klyngen.

Læs mere om "Tidlig og koordineret palliativ indsats"
Om 'Klar til samtalen'-projekterne

'Klar til samtalen’-projekternes formål er at sikre flest mulige borgere en død i overensstemmelse med deres egne ønsker. 

’Klar til samtalen 3’ bygger videre på tidligere projekter i Fremfærd-regi og på andre projekter, der har støttet plejepersonale, læger og andre i at tage den svære samtale om bl.a. genoplivning og livsforlængende behandling.

Projektet resulterer i et indsatskatalog ’Bliv Klar til samtalen’, der skal understøtte kommuners og sundhedsklyngers arbejde med at sikre, at der tages relevante samtaler med de ældste og meste syge borgere om livets afslutning. 

Projektledelse på ’Klar til samtalen 3’ og rapporten ’Bliv Klar til samtalen’ er KL, FOA og Dansk Sygeplejeråd i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre.

Udførende på projektet er Dansk Selskab for Patientsikkerhed ved overlæge og konsulent Ove Gaardboe.