Læs om myterne om søvn

Vidste du det om søvn?

Vi sover cirka en tredjedel af vores liv, og søvn er så vigtigt, at det påvirker antallet af sygedage, viser en undersøgelse. Personaleweb guider dig igennem nogle af myterne om søvn.  

Af Mie K. Bertelsen 07/10/2014

Søvn og sygedage påvirker hinanden, viser en undersøgelse fra Finland. I studiet fandt forskerne frem til, at antallet af sygedage, blandt de medvirkende, hang sammen med deres søvnmønster. De personer, som havde flest sygedage, var dem, som sov under syv timer eller dem, som sov mere end ni timer. Disse personer mister, ifølge studiet, fem til ni arbejdsdage. Personaleweb har spurgt en dansk søvnforsker, hvordan det mon hænger sammen og bedt hende give os nogle gode råd om søvn. 

- Når du sover for lidt, så er det hjernens funktioner, som det først går ud over. Det er især din koncentration, som ryger, men også din opmærksomhed og reaktionsevne bliver væsentligt forringet, fortæller Birgitte Rahbek Kornum, som er senior hjerne- og søvnforsker på Glostrup Hospital.

At for meget søvn også ser ud til at påvirke negativt, er en forholdsvis ny viden. Derfor er der heller ikke lavet ret mange studier for, hvad der præcis sker, hvis man sover for meget, eller hvorfor det er skadeligt for ens søvnstabilitet.  

- En mulighed er, at din søvndybde ikke bliver god nok, når du spreder den ud på så mange timer. Den bliver altså ikke ret effektiv, og du føler dig ikke udhvilet, fortæller Birgitte Kornum.

Fakta om søvn

Søvnforsker Birgitte Kornum giver gode råd til en bedre søvn. 

  • Hvis du sover for få timer en nat, kan du sagtens indhente de forsømte timer natten efter. Man siger, at det gælder 1 til 1. Det vil sige, at en dårlig nats søvn kan indhentes af en god ekstra lang nattesøvn. Men det betyder også, at det ikke går at sove to timer for lidt hver nat i hverdagene, og så sove to timer ekstra i weekenden.

     
  • Afbrudt søvn har ikke en negativ indvirkning på kvaliteten af din søvn. Studier viser, at det mest naturlige for mennesker faktisk er at sove med små pauser imellem. Så længe du ikke ligger vågen mere end en time, er det ikke noget problem.

     
  • En stabil søvnrytme betyder frygtelig meget. Derfor er det godt at gå i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver aften.

     
  • Lad kaffe, the og cola stå efter klokken 17. Koffeinen virker for det første opkvikkende, men den øger også dit blodtryk og din puls. Derfor gør den det svært for dig at falde i søvn.

     
  • Hvis du har svært ved at sove, kan motion være vejen frem. Jo, mere aktiv du er i løbet af dagen, jo, mere udkørt vil du også være ved sengetid. Det gælder også hovedet.

     
  • Du kan faktisk også gøre noget, når du vågner. Sørg for at få dagslys ind, ligeså snart du vågner. På den måde stabiliserer du din søvnrytme, og det giver en bedre start på dagen.
     

 

Opsamling

 

 

 

Undersøgelse om søvn og sygdom

Undersøgelsen fra Finland er udgivet af magasinet Sleep, og bag den står Det Finske Institut for Arbejdsmiljø, Hjelj Institut, Institut for Folkesundhedsvidenskab og National Institut for Sundhed og Velfærd i Helsinki.