Medarbejderne i Viborg har fået tilbudt aktiviteter, der gavner fysikken og det sociale. Foto: Viborg Kommunes personaleblad

Viborg satser på langtidsfriske medarbejdere

Viborg Kommune har i tre år arbejdet med projekt Langtidsfrisk. Resultaterne kan ses på sygefraværet og mærkes på medarbejdernes arbejdsglæde og sundhed.

Af Christina Lagoni 10/06/2015

Efter tre år med projekt Langtidsfrisk kan Viborg Kommune nu prale af at have mange flere langtidsfriske medarbejdere. En langtidsfrisk medarbejder er i Viborg Kommune en, der laver et minimum af træning i forhold til nedslidning, har et lavt sygefravær, trives med sine arbejdsopgaver og har sociale relationer til sine kollegaer. Der blev opstillet syv kriterier for at måle succesen af projektet, hvor et af disse lyder på, at sygefraværet skulle fastholdes.

 Det er faktisk blevet en lille smule lavere. Der ved man selvfølgelig ikke, om det kun har noget med projektet at gøre. Men det var i forvejen ret lavt, og derfor er det også en udfordring at holde det lavt, og det har vi også formået, fortæller projektleder Lars Kjær Johansen fra Motivist.

Selvom Lars Kjær Johansen påpeger, at faldet i sygefraværet kan skyldes mange ting, så taler viser tallene alligevel, at der er sket noget på de tre år. Ved projektets start var fraværsprocenten for længerevarende syge 2,7 pct. Og tre år efter er det faldet til 2,08 pct. Desuden har projektet sat gang i medarbejdernes lyst til at dyrke motion, hvoraf 83 pct. nu motionerer mere end to gange i ugen. 87 pct. af medarbejderne føler også, at de trives på deres arbejdsplads. 

Langtidsfriske aktiviteter for alle

I Viborg Kommune har medarbejderne haft mulighed for at deltage i mange forskellige aktiviteter. Det, mener Lars Kjær Johansen, har været den bedste løsning, da medarbejderne tilhører mange forskellige målgrupper inden for både alder, faglighed og interesser. Der er både tale om administrative medarbejdere, Park & Vej-medarbejdere og andre faggrupper blandt de 500 deltagere i projekt Langtidsfrisk.

Medarbejderne kunne blandt andet deltage i aktiviteter som elastiktræning, trappetræning, spinning, korsang og andre sociale arrangementer på arbejdspladsen.

– Vi har prøvet mange forskellige typer af aktiviteter. De aktiviteter, som vi har haft mest succes med, har været elastiktræningen samt de sociale arrangementer i afdelingerne. Derudover har det været tankevækkende, hvor lidt der faktisk skal til for at skabe øget trivsel i afdelingen, fortæller projektlederen til Viborg Kommunes personaleblad Forum og uddyber til Personaleweb.dk:

– De kan mærke en hurtig forskel ved at lave så lidt som fem minutters daglig elastiktræning, som relaterer til deres arbejdsstillinger. De føler også, at der bliver gjort noget for dem som medarbejdere, og de daglige afbræk har skabt et større energiniveau. Så det har været en stor succes i Viborg Kommune.

Så vidt muligt blev aktiviteterne lagt i forlængelse af arbejdstiden både før og efter for at sikre, at flest muligt havde mulighed for at deltage. Der var for eksempel mulighed for at være med på at morgenhold i spinning før arbejde.

LÆS OGSÅ: Sæt fokus på de langtidsfriske

Sæt fokus på de langtidsfriske

Begrebet ’langtidsfrisk’ blev første gang introduceret af en svensk læge, Johnny Johnsson, i 80’erne. Han fandt ud af, at de langtidsfriske medarbejdere var kendetegnet ved at have arbejdsglæde, tryghed og udviklingsmuligheder. Derudover supplerede en anden svensk forsker, Gunnar Aronsson, i 2004, at god støtte fra sin nærmeste leder bidrog til langtidsfriskhed.

Projektleder Lars Kjær Johansen mener ligeledes, at det er vigtigt, at ledelsens engagerer sig for at sikre langtidsfriske medarbejder. Desuden mener han også, at en arbejdsplads sagtens kan sætte fokus på langtidsfriskhed uden de helt store budgetter.

– Det er ikke pengene, der afgør, om der bliver lavet en aktivitet, eller om medarbejderne synes, det er fedt. Det afgørende er, at der er nogle personlige relationer gennem en projektleder, trivselsambassadør eller ledere, som går forrest. Det er det, der er afgørende for, om man får lavet en aktivitet, siger han.

Han understreger dertil, at det dog er vigtigt at have en form for tovholder på sådan et projekt. Her foreslår han, at enten arbejdsmiljørepræsentanter eller ledere får afsat nogle timer til at udarbejde aktiviteter for medarbejderne. Alternativt kan man også ansætte en sundhedskonsulent for en kortere periode for at sparke projektet i gang, så det ikke går tabt i en travl hverdag. 

Om projekt Langtidsfrisk

Projektet var støttet af Forebyggelsesfonden. 

Projektet blev nomineret i konkurrencen Danmarks Sundeste Virksomhed 2014. Teknik & Miljø var blandt de fem nominerede ud af de 167 virksomheder, der dystede.

Teknik & Miljø vandt konkurrencens Initiativpris for deres trappetræningskonkurrence.

Alle projektets syv kriterier er opfyldt, hvor man blandt andet ønskede at fastholde sygefraværet, øge den fysiske aktivitet blandt medarbejderne og sætte fokus på sund kost.

Projektleder Lars Kjær Johansen fra Motivist er ikke længere tilknyttet, men Viborg Kommune fortsætter med at udvikle konceptet. De arbejder på en version Langtidsfrisk 2.0.