Trivslen er høj hos både børn og medarbejdere i Ejerslykke Vuggestue

Trivslen er høj hos både børn og medarbejdere

Fleksibel struktur og pædagogisk praksis, der dagligt tilrettelægges i forhold til børnenes trivsel, har betydet høj trivsel for både børn og personale i Ejerslykke Vuggestue i Odense Kommune.

Af Personaleweb 10/04/2013

Medarbejderne ved præcis, hvilke opgaver de skal løse – og hvornår – ligesom de ved, hvad der forventes af dem i opgaveløsningen.

Sådan er hverdagen i Ejerslykke Vuggestue. Og de 46 børn, personlet og forældrene er begejstrede for det. Fokus er nemlig på børnene og på deres trivsel.

Siden 2006 har vuggestuen arbejdet målrettet med inklusion, hvor man blandt andet har fokus på det, der lykkes i hverdagen.

En tur i børnehøjde

Tidligere var der fire stuer, som hver især følte sig som de bedste – og måske endda konkurrerede lidt indbyrdes.

- Vi startede udviklingen med at gå ind på stuerne i børnehøjde. Vi opdagede, at der var rodet, kedeligt og ensartet. Det var et godt udgangspunkt for forandring, fortæller daglig pædagogisk leder Gitte Ahrenfeldt Hermansen.

Læs også: Skole for medarbejdere med hovedpine giver højere trivsel og lavere sygefravær

Næste skridt var at finde ud af, hvad der skulle til for at gøre det sjovt og udviklende at være barn, og sådan har det været siden.

Nu er der ikke længere fire lukkede stuer, i stedet er de voksne fordelt rundt om i huset.

- Alle er fælles om at skabe gode dage for børnene. Den daglige fleksible måde at tilrettelægge arbejdet på betyder, at medarbejderressourcerne bliver brugt optimalt. Tydelig arbejdsfordeling er nøglen til succes, siger Gitte Ahrenfeldt Hermansen.

Blid opstart for de mindste

Der er en opstartstue for de helt små børn, og ellers er alle børn fordelt i mindre læringsgrupper. Børnene kender alle voksne og får flere relationer. De kan søge de voksne, de gerne vil.

Der er også skåret meget i møder, og alle arbejdsgange er kigget efter.

- For eksempel spiser alle børn samme sted. Det giver mulighed for at tilpasse spisning efter børnenes forskellige rytme og giver god tid og ro i madsituationen, siger Gitte Ahrenfeldt Hermansen og fortsætter:

- Det er også italesat, at man i arbejdet med børnene ikke taler voksensnak. Det kan lyde strengt og stift, men det fungerer.

De nye arbejdsgange skaber større rummelighed i vuggestuen.

- Vi har mange børn med forskellig kulturel baggrund. Den måde vi arbejder på gør, at vi er gode til at rumme den forskellighed. Vores børn skal vokse og udvikle sig i mødet med os, fortæller Gitte Ahrenfeldt Hermansen.

Medarbejderne laver det, de helst vil

Ulla Vøge-Christensen er en af de medarbejdere, der har været med hele vejen. Hun har været ansat i 33 år og har prøvet både den nye og den gamle måde at arbejde på.

Læs også: Dialog og fokus på handlinger giver energi i trivselsarbejdet

- Det har været en stor og spændende udfordring og i starten kostede det nattesøvn. Men i dag vil jeg ikke bytte. Jeg synes, det er en styrke, at vi kan få lov at være forskellige, siger hun.

Selv brænder hun for det kreative værksted og gør gerne brug af de nye medier, såsom iPad.

- Førhen skulle vi alle deltage i aktiviteter, som vi ikke fandt lige spændende. I dag beskæftiger vi os med det, vi brænder for. Det giver en helt anden lyst til arbejdet. Alle har det bedre på den måde, siger Ulla Vøge-Christensen.

Se video fra Ejerslykke Vuggestue

Task Force om Fremtidens Dagtilbud har besøgt Ejerslykke Vuggestue. Det kom der en video ud af, som du kan se på deres hjemmeside.

Om artiklen

Artiklen er venligst udlånt af Odense Kommune, der tidligere har bragt den på deres intranet.