Lej en fisk: Dyr breder sig på plejecentrene

Lej en fisk: Dyr breder sig på plejecentrene

Der er noget beroligende over fisk, der svømmer rundt mellem vandplanter og koralrev. På plejecentret Dybenskærhave leaser man et akvarium. Se hvilke dyr, ældre beboere ellers nyder godt af.

Af Irene Aya Schou 17/08/2016

De stråler i gule og røde farver, og øjnene drages automatisk mod de smukke guldfisk, der svømmer rundt i en skov af vandplanter, når man træder inden for i foyeren på plejecentret Dybenskærhave i Hvidovre.  

Det store cylinderformede akvarium har været fast inventar på plejecentret siden åbningen for fem år siden. Akvariet bringer glæde og ro, fortæller forstander Pernille Haaning.

- Beboerne går ud sammen med pårørende og kigger på fiskene. Farverne og bevægelserne stimulerer sanserne og bliver et naturligt samlingspunkt, siger hun. 

Dukker med bankende hjerte

Akvariet er leaset. Det betyder, at plejepersonalet ikke selv skal bruge tid på at rense vandet eller samle døde fisk op fra bunden.

- Det er praktisk. Det eneste, vi skal gøre, er at fodre fiskene. Vi har udnævnt en madmor, der står for det, siger Pernille Haaning.

Leasede fisk er langt fra de eneste dyr, der de seneste år har fundet vej til danske plejecentre.

Hunde, katte, får, høns og kaniner for blot at nævne nogle - foruden kælesæler, hunde, der trækker vejret og dukker med bankende hjerte. 

Babyer på besøg

Pernille Haaning foretrækker levende dyr og mennesker fremfor batteridrevne erstatninger, men nogle gange er det både-og.

- Hver uge kommer babyer på besøg og har legestue herude, og det appellerer især til kvinderne. Men blandt beboere med svær demens kan en dukke eller en hund, der trækker vejret, være med til at dække et behov for nærhed, siger hun.

Trygfonden iværksatte for nogle år siden et pilotprojekt, hvor hunde fungerer som "besøgsvenner" på udvalgte plejehjem.

Det projekt drager Dybenskærhave fordel af. Hunde er især gode til mandlige beboere, siger Pernille Haaning.

Overvejer hønsegård

- Vi kvinder kan godt have lidt sværere ved at komme i kontakt med mændene. Her er det godt med en hund, også fordi de selv har haft hund, siger hun.

Plejecentret overvejer at indrette den store vilde have - så der udover blomstereng, kunstig sø, urtehave og slyngede grusstier - også bliver plads til hønsegård og kaniner.

- Det vil give rigtig god mening. For der er noget grundlæggende i at få lov til at passe sådan et dyr. Men jeg er hele tiden afhængig af, at der er medarbejdere, der gerne vil det, for det hører ikke med til kerneydelsen, siger Pernille Haaning.

- Men det hører med til det gode liv for mange mennesker, understreger hun.

Se hvilke dyr man oftest finder på et plejecenter:

 Undulater er ikke bare farvestrålende at kigge på. De er også sociale fugle, der kræver en vis mængde social omgang hver dag.

Hunden er en loyal ven, der altid er klar til at lege, kæle eller gå en en rask tur. Hunden giver en meget umiddelbar kontakt og masser af kærlighed.

Katte er fantastiske kæledyr, og det er både hyggeligt og efter sigende også healende, når de spinder.

 Får er bløde at røre ved og beroligende at kigge på, når de græsser på marken eller ligger og tygger drøv. Og så er der uld til den varme vintertrøje.

 Høns skaber liv og er et dejligt syn i haven. Og så er der friske æg hver dag.

Robotsæler er lille, sød og blød, og den reagerer på berøring og tale med bevægelser og lyde. Den er nem at passe og kræver hverken føde eller dyrlægebesøg.

Skildpadden er et krybdyr og derfor et utraditionelt kæledyr, men den er sjov at betragte og fordre med eksempelvis mælkebøtter og brændenælder.

Akvariefisk er meget beroligende at kigge på og bliver et naturligt samlingssted. Synet af de flotte farver, der bevæger sig, stimulerer sanserne.

Hvad er dyrene gode til?

Læs hvad Karen Tannebæk, uddannelsesleder hos Nationalt Videnscenter for Demens, siger om dyr på plejecentre:

  • Dyr skaber liv og er med til at stimulere beboerne.
  • For mennesker med demens kan samvær med andre medbeboere være en udfordring. Her er samværet med dyr lettere.
  • De mest almindelige dyr er høns, fugle, får, fisk, kaniner, katte og hunde.
  • Hvilke dyr, man har, afhænger af præferencer - både hos beboerne og personalet det pågældende sted.
  • Bor man ude på landet, er det mere almindelig med en fold med får, end hvis plejecentret er beliggende i storbyen.
  • Akvariefisk er meget beroligende at kigge på. Synet af de flotte farver, der bevæger sig, stimulerer sanserne.
  • Besøgshunde kan noget andet end fisk. Her er det interaktionen og samværet, der giver glæde. Hunde giver en meget umiddelbar kontakt.
  • Det kræver noget at have dyr - først og fremmest et personale, der i den grad er dedikeret til opgaven.
  • Nogle steder har man forbehold over for dyr i forhold til hygiejne og allergi, men der er flere og flere plejecentre, der anskaffer sig dyr.
  • Plejefilosofien Eden Alternative slår til lyd for, at man skal have dyr, planter og dyr på plejecentrene. Filosofien startede i USA men har bredt sig til hele verden.
  • Fortalere for denne filosofi i Danmark er ergoterapeut Aase Porsmose og sygeplejerske Karin Dahl.
  • Nogle steder er der mulighed for, at den enkelte beboer kan have sine egne dyr boende. F.eks. er der eksempler på, at der bygges en stor hundegård til en plejebolig.
  • Det kræver dog, at beboerens familie eller netværk involveres, så plejepersonalet ikke risikerer at stå med en ekstra opgave.
  • Leasing og besøgshunde-ordninger er praktiske, fordi de ikke giver ekstra opgaver til personalet.
  • Nogle steder har personalet mulighed for at tage deres egen hund med, når de er på arbejde. Det er en anden og meget praktisk måde at "have hund på".