Barnevognen er LEAN, men den er også genkendelighed og ro for beboerne

Plejecenter leaner sig til mad-barnevogn

IDÉ NR. 6: En barnevogn kan være meget mere end et transportmiddel til børn. På Plejecenter Hejlskov i Vejle Kommune bliver en barnevogn brugt til at transportere mad mellem beboernes huse, men den vækker også minder hos de gamle og giver ro. Derfor blev idéen nomineret til Danmarks Bedste Mindste Idé.

Af Luna Svarrer 29/08/2014

En barnevogn, der transporterer mad mellem to huse i Plejecenter Hejlskov i Vejle Kommune. Det er et af de meget konkrete og enkle tiltag, der er kommet ud af mange måneders arbejde med at fokusere på, hvordan arbejdsgangene på centeret kunne blive mere effektive.

Barnevognen udgør ikke bare en god og billig transport, den vedligeholder også gode minder hos beboerne på centeret, og beroliger demente, der ellers kan være udadreagerende.

Efter nedskæring i antallet af ansatte og en periode med magtindberetninger havde plejecentret brug for nye ideer og nye måder at gøre tingene på. Løsningen var at få hjælp fra en organisationskonsulent til at introducere Lean på plejecenteret.

- Vi havde blandt andet haft nogle magtindberetninger, og sådan er det bare engang i mellem, selvom man har supervision og demenskonsulenter. Det betyder også, at de spørger nede fra arbejdsmiljøafdelingen, hvorfor og hvordan kan det være? Jeg gik faktisk lidt i baglås, men de var rigtig søde, og de kom herud og ville i dialog med os, fortæller Anne Marie Dahl, der er leder af Plejecenter Hejlskov.

Derfor startede Lean-projektet, som barnevognen også er en del af. 

- Vi troede ikke, at vi havde flere ideer, men efter at vi begyndte at tænke i Lean, er der sket rigtig meget, fortæller Anna Marie Dahl.

LÆS OGSÅ: Demente på fantasifuld camping

Optimering af madlavning gav problem med transport

En oplagt idé var at slå madlavningen sammen mellem centrets huse. I dag laver et hus mad til to huse i stedet for kun at lave mad til sig selv. Ideen blev taget godt i mod, men straks opstod et nyt problem: transport af maden mellem husene. Både vejr, vind og bump i vejen udsatte både mad og personale for fare, når de skulle bringe beboernes livret, stegt flæsk og persillesovs, sikkert og varmt i land

En ny varmevogn ville koste 8000 kroner, og derfor slog det social- og sundhedshjælper Annette Damgaard Jensen, en dag da hun så en barnevogn i den lokale genbrugsbutik, hvorfor ikke bruge en barnevogn?

- Jeg ringede til vores leder og spurgte, om vi ikke kunne prøve det, og det, synes hun, var en alletiders ide. Så jeg købte barnevognen for 175 kroner, og så puttede vi en dukke i, så jeg kom af med 203 kroner, fortæller Annette Damgaard Jensen, der også er sikkerhedsrepræsentant og ideens ophavskvinde.

Ikke nok med at barnevognen fungerer som transportmiddel for plejecentrets varme gryder og ildfaste fade, barnevognen blev også til et samtaleemne og virker beroligende på plejecentrets beboere.

- Vi fandt ud af, at den faktisk kan noget mere end at fragte mad, der gik ikke ret lang tid før, at der var beboere, der tog den til sig. Den skaber på en måde tryghed, og beboerne mindes måske deres egne børn, da de var små, og de demente kan jo sagtens huske noget fra gamle dage, fortæller Annette Damgaard Jensen om en af sidegevinsterne ved barnevognen.

- Vi har fx haft en meget udadreagerende beboer, og da jeg så satte barnevognen hen til ham, blev han rolig lige på stedet. Så sad han der og kørte frem-og-tilbage med barnevognen. Og der er mange, der har det sådan, ’åh det er så hyggeligt’, lyder konklusionen på det alternative transportmiddel af beboernes aftensmad.

Tre kriterier til en god idé

Efter otte måneder med fokus på Lean, har personalet fået ideer og gennemført flere ting for at lette arbejdsprocesserne og prioritere medarbejdernes ressourcer.

Det har de gjort med organisationskonsulentens hjælp, der blandt andet stillede tre simple kriterier og tre simple spørgsmål til de ideer, medarbejderne kom med.

- Giver ideen lidt mere tid? Giver den lidt mere arbejdsglæde? Og er den god for de gamle? Jamen så er det nok en god ide, forklarer Anna Marie Dahl.

– Hvis en ide opfylder de tre kriterier, ja - så gør vi noget mere ved det. Og når så medarbejdere og tillidsrepræsentanten er engageret, og når jeg siger ja til de kroner, de skal bruge - så er det jo ingen sag, slutter Anna Marie Dahl centerleder på Plejecenter Hejlskov i Vejle

Hverdagsinnovation

De vandt ikke, men idéerne er gode og kan inspirere andre. VidenPåTværs bringer ti artikler om nogle af de gode innovative idéer, der har deltaget i Danmarks Bedste Mindste Idé 2014.
Læs den vindende idé her.