Teater Spektrum sætter billeder på arbejdsmiljøet - virker det bekendt?

Arbejdsmiljøet skal være i levende live

»Arbejdsmiljø skal knyttes til kerneopgaven.« Det var et af hovedbudskaberne på Arbejdsmiljø Live 2013, konferencen løb af stablen for første gang i onsdags.

Af Luna Svarrer 07/10/2013

Småsnakken fyldte det store konferencerum, mens cirka 600 deltagere ventede på, at Arbejdsmiljø Live 2013 blev skudt i gang.

Medarbejdere og ledere fra mange forskellige faggrupper var mødt op med én dagsorden: At skabe et bedre og mere levende arbejdsmiljø, der går hånd i hånd med kerneopgaven.

Et levende arbejdsmiljø

Som konferencens navn indikerer, er der fokus på at arbejdemiljø er levende og bevægende. Og navnet giver associationer til det, man kun kan opleve, når man selv er til stede. Arbejdsmiljø finder ikke kun sted i APV’er, til møder og på støvede papirer, det er noget, der sker her og nu, live.  

- Arbejdsmiljøet skal gøres mere levende, integreres i kerneopgaven og gøres i tråd med tiden, lød det fra chef for Arbejdsmiljø København, Poul Sørensen i sin åbningstale.

Arbejdsmiljø skal tage hånd om de krav det moderne arbejdsliv stiller, og derfor var konferencens slogans blandt andet 'nye krav - nye svar', 'smidige systemer' og 'løsninger på tværs'. 

- Formen er tænkt som et forum. Et medium for udvikling og deling af viden. Jeg tror, vi kan lære meget af hinanden, fortalte Poul Sørensen om dagens håbefulde outcome. 

Arbejdsmiljøets fokus i 2013 

Dagens første input var Pia Bramming professor ved Aarhus Universitet, der holdt oplæg om det moderne arbejdslivs udfordringer og de nye krav.

Det er blandt andet det hun kalder 'nydelsesimperativet'. Nydelsesimperativet beskriver det paradoks, der handler om, at moderne medarbejdere SKAL nyde deres arbejde. Det er blevet et krav til medarbejderen, og de nye krav stiller selvfølgelig medarbejder og leder over for nye udfordringer.

Programmet var spækket med workshops, der dækkede de aktuelle områder for arbejdsmiljøet i Københavns Kommune. I alt var det otte workshops. Herunder Nudging - en hvisken der virker, Spot på arbejdslivets skyggesider og Klædt på til sundhedsfremme.

Derudover bød Arbejdsmiljø Live 2013 også på teater. Teatergruppen Spektrum satte spot på arbejdsmiljøet i et fiktivt Hittegodskontor, ved at iscenesætte små scener fra hverdagen, hvor arbejdsmiljøet godt kunne bruge en kærlig hånd. Publikum brød ind og kom med gode råd og observationer, der skabte røre på det lille kontor.

Small-talk og gevinster

Dagen bød på både store og små genvinster. Og arrangørerne håbede, det ville være en god blanding af ting til eftertanke og konkrete løsninger.

- Vi håber, at folk bliver inspireret til at tænke arbejdsmiljø tættere på kerneopgaven, og så håber jeg, at folk får nogle konkrete ideer til, hvordan de kan udvikle deres arbejdsmiljø derhjemme, fortalte Lise Bache, der er arbejdsmiljøkonsulent hos Arbejdsmiljø København og en af arrangørerne.

Og selvom de faglige workshops havde stor værdi, så nød deltagerne også at mingle og udveklse ideer.

- Jeg er her for at få inspiration, og så er der også en stor gevinst ved at small-talke, fortæller klyngeleder Hanne Brusch, mens hun spiser frokost med workshop-holder Niels Hansen, der i løbet af formiddagen har holdt oplæg om tillid. 

Han deltog i konferencen for at sætte tillid på dagsordenen, og så håber han at få ideer til, hvordan APV'erne kan blive noget andet end en stak papirer, der ligger og samler støv på personalestuerne.

Om konferencen "Arbejdsmiljø Live 2013"

Arbejdsmiljø Live 2013 er en konference, der sætter fokus på arbejdsmiljø på tværs af Københavns Kommunes forvaltninger.

Deltagerne i salen var alt fra SOSU-assistent til sagsbehandlere, pædagoger, ledere og fysioterapeuter. 

Læs mere om Arbejdsmiljø Live 2013.