Nu taler lærerne samme sprog

Nu taler lærerne samme sprog

Med hjælp fra en coach har medarbejderne på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter fået et fælles sprog, som de bruger til at skabe bedre trivsel. Nu hedder det for eksempel surstråling i stedet for dårlig stemning.

Af Personaleweb 24/10/2013
KL,
LC

Som led i projekt 'Nye veje til fastholdelse af lærere', hyrede Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter sidste år coach Freddy Meyer til at holde oplæg om arbejdsglæde. Foredraget har blandt andet givet sprogcenterets medarbejdere et fælles sprog, som de har taget med sig ud i det daglige arbejde. Forstander Lars Nordborg nævner for eksempel betegnelsen 'surstråling', der kan måles hos mennesker på en skala fra 0 – 10. 

- Der er mennesker, som kan blive fornærmede, men som aldrig siger noget. Man kan bare mærke på afstand, at de er i dårligt humør. Alene det at sætte ord på sådan noget som surstråling giver et redskab til at afværge dårlig stemning, fortæller Lars Nordborg, der selv har benyttet udtrykket i ledergruppen.

- Til et møde var der en, der skabte dårlig stemning i rummet, så jeg sagde: 'Jeg synes, jeg kan mærke en surstråling syv i rummet', og så var vi begge flade af grin, fortæller han.

Også den fælles Tillidsrepræsentant, Susanne Baun Sørensen, mener, at Freddy Meyers foredrag har været en stor succes.

- Det var enormt inspirerende, og han satte en masse tanker i gang om, hvordan vi går og påvirker hinanden på arbejdet. Det har givet os et fælles sprog og nogle fælles referencer, fortæller Susanne Baun Sørensen.

Projektet fortsætter i teamene

Freddy Meyers foredrag var kun startskuddet til et længere forløb med fokus på at fastholde lærere i arbejde. På Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter er man slet ikke i tvivl om, at nøglen til et bedre arbejdsklima, mindre stress og færre sygemeldinger findes i teamsamarbejdet.

- Vi har en forhistorie med nogle teams, der ikke har fået hjælp til samarbejdet i tide, og det giver nogle rigtig store problemer. Det har givet udslag i langtidssygemeldinger, eller at folk har sagt op, fortæller Susanne Baun Sørensen.

Derfor har alle centerets teams fået mulighed for at søge midler til at arbejde videre med de værktøjer, de fik af Freddy Meyer og trivsel generelt.

Lars Nordborg fortæller, at fælles for ansøgningerne er, at medarbejderne ønsker at arbejde med relationerne til hinanden. De efterspørger tid og rum til at snakke om de ting, de ikke har tid til i dagligdagen.

- Et team har for eksempel søgt om penge til en bestemt bog og til en tur til Sejerø, hvor de i isolation kan drøfte bogen og fungere som hinandens coaches, sige han.

Ifølge Dorthe Kirkegaard, der er pædagogisk leder på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter, har rigtig mange medarbejdere fået ideen med at tage ud af huset sammen.

- Det har rygtedes, at det er en god ide at have god tid sammen. Men det er meget forskellig, hvad teamene vælger at arbejde videre med, når de er af sted. Det spænder over alt fra læseprojekter, supervisioner og til trivsel, fortæller hun.

Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter har endnu ikke afsluttet projekt 'Nye Veje til fastholdelse af lærere', men har fået forlænget forløbet indtil 1. oktober 2013.

 

Om projektet
  • Bag projekt ’Nye veje til fastholdelse af lærere’ står KL og Lærernes Centralorganisation.
  • KL og Lærernes Centralorganisation har iværksat projektet med det mål at modvirke sygefravær og tidlig pensionering.
  • De 12 projekter har været gennemført i perioden 1. april 2012 frem til sommer/efterår 2013. 
  • Læs mere om projektet og opdag flere indsatser mod sygefravær.