Fuldtid kan sikre velfærden

Debatindlæg: Mere fuldtid er også vejen til mere velfærd

Hvis flere kommunalt ansatte går op i tid eller på fuldtid, kan det være med til at løse udfordringerne med rekruttering og sikre velfærden, skriver Michael Ziegler og Mona Striib.

Af VPT 30/09/2020

Mange af de kommunalt ansatte arbejder i dag på deltid.

Inden for enkelte faggrupper, eksempelvis social- og sundhedsansatte er det 8 ud af 10, mens det for pædagoger drejer sig om halvdelen af de ansatte.

Derfor er der et stort potentiale i at imødekomme udfordringerne med rekruttering, hvis flere arbejder mere. Derfor er tiden nu inde til at finde løsninger, som kan få flere op i tid.

Lokale løsninger skal vise vejen

De kommunale parter - arbejdsgivere og medarbejdere - er gået sammen om en ambitiøs indsats, der skal finde lokale løsninger på at få flere medarbejdere til at gå op i tid.

26 kommuner har meldt sig til indsatsen, hvor lokale arbejdspladser skal udvikle og afprøve metoder til at få flere på fuldtid både inden for ældreområdet, dagtilbud, sygeplejeområdet, psykiatrien og rengøringsområdet.

Og den fælles indsats er helt afgørende, hvis fuldtid skal udbredes på det kommunale arbejdsmarked, skriver Michael Ziegler, formand for KL's løn- og personaleudvalg, og Mona Striib, formand for Forhandlingsfællesskabet, i et fælles debatindlæg i Altinget.dk.

Parternes fælles målsætning

Frem mod fuldtid som det normale udgangspunkt i kommunerne er KL og Forhandlingsfællesskabets indsats for at fremtidssikre det kommunale arbejdsmarked.

 

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Om fuldtidsindsatsen

KL og Forhandlingsfællesskabet er gået sammen om en indsats, der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.

Parterne vil samarbejde med 26 nøglekommuner om at udvikle handleplaner og afprøve redskaber, som skal munde ud i, at flere medarbejdere på sigt går op i tid eller ansættes på fuldtid.

De løsninger, som parterne og nøglekommunerne finder i fællesskab, vil løbende blive delt med resten af landets kommuner.