Medarbejder på Materielgården i Vejle

Opgør med silotænkning giver tilfredse medarbejdere og frigør ressourcer

Medarbejdere får mere fleksibilitet i deres arbejde og samtidigt spares der ressourcer på Materielgården i Vejle efter opgør med silotænkning.

Af William Meyer 25/01/2017

Et opgør med silotækning har vist sig at være en god idé på Materielgården i Vejle, hvor de har fået et bedre samarbejde på tværs af organisationens teams.

Forandringerne har vist sig at være gavnlige, dels fordi medarbejderne nu har mulighed for at arbejde på tværs af forskellige områder, hvilket de er glade for, dels fordi Materielgården nu udnytter sine ressourcer bedre.

LÆS OGSÅ: Tre skridt til at bygge bro mellem siloer

For medarbejderne er det vigtigt med fleksibilitet i forhold til, hvad de skal arbejde med, da ikke alle arbejdsopgaver på Materielgården er nødvendige året rundt.

- Hvis man for eksempel er gartner, så er der ikke så meget arbejde i vinterhalvåret, men så kan det være, at man bliver rykket over i et andet team, hvor man eksempelvis kan hjælpe med renhold, forklarer Betina Gagsch, afdelingsleder på Materielgården.

En af medarbejderne, der arbejder som gartner, er Marianne Kristensen. Hun har oplevet fordelene ved de nye arbejdsforhold.

- Førhen var der perioder, hvor jeg ikke havde ret meget at lave. Men nu er mine ledere gode til at ringe til mig, hvis de har brug for en ekstra hånd et sted. Det er rart, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Her skaber de et trygt rum for medarbejderne gennem en-til-en samtaler

Teamleder på Materielgården Preben Andersen fortæller, at det kan give medarbejderne meget også i forhold til deres arbejdsglæde, at de får et mere fleksibelt arbejde.

- Der er mange som søger nye udfordringer. Det får de mulighed for med den nye struktur. Og det at man føler, at man leverer, det kan gøre, at nogle medarbejdere simpelthen blomstrer op, fortæller han.

Materielgården udnytter samtidigt sine ressourcer bedre.

- Hvor man tidligere for eksempel havde tømning af skraldespande hos flere forskellige teamledere, for eksempel hos både teamlederen for skov og teamlederen for veje, så ligger det nu hos én teamleder. Vi har prøvet at tænke: Hvad giver mening at lægge i samme team, så der er synergi i opgaverne. På den måde får vi udnyttet vores ressourcer fuldt ud, fortæller Betina Gagsch.

Sådan gjorde de op med siloerne

Forandringerne på Materielgården har altså været gavnlige. Det har dog taget tid at få dem gennemført. Der skulle laves en organisationsændring, hvor Materielgårdens organisation blev genopbygget forfra, og det var i den forbindelse, at der blev rykket rundt på opgaver og personale.

Det var et nødvendigt skridt at tage ifølge Betina Gagsch.

- Da jeg ankom til organisationen i foråret 2014 var den præget af silotænkning. Det med at dele materialer og ressourcer på tværs, det var ikke noget man gjorde. Man passede sig selv, fortæller hun.

Preben Andersen fortæller desuden, at det ikke havde været muligt at gennemføre forandringerne uden den gode dialog, der har været på Materielgården

LÆS OGSÅ: Tre råd til at skabe et trygt rum for medarbejderne med en-til-en samtaler

- Gennem dialog i form af en-til-en og MUS-samtaler har vi i løbet af de seneste år opbygget et godt forhold til medarbejderne. Det gør, at der er tillid imellem os, forklarer han.

På den måde bliver der også plads til, at man kan begå og tale om de fejl, der sker i en forandringsproces. Og forandringerne bliver nemmere at acceptere.

- Den gode dialog mellem os alle har åbnet op for mange nye muligheder, og selvom det i første omgang har været ressourcekrævende, så har det betalt sig ind igen. Det er win-win, fortæller Preben Andersen.