Hver dag skal være en god dag

Stafetprojekt har givet grundlag for yderligere et udviklingsprojekt i Kerteminde Kommune. Med værdibaseret Lean, håber kommunen at give alle medarbejdere en god arbejdsdag hver dag.

Af Personaleweb 30/01/2008
Danske Regioner,
KL,
KTO

Kerteminde Kommune vil være blandt de bedste kommuner i landet både målt på sagsbehandlingstid, kvalitet og ikke mindst medarbejdertilfredshed. Derfor er driftsenhederne og forvaltningen for Miljø- og Teknikområdet i Kerteminde Kommune netop nu ved afslutte de første projekter omkring værdibaseret Lean, mens Borgerservice netop er gået i gang med et lignende Lean-projekt.

- Visionen for Lean-projektet er, at sagsbehandlingstider og kvalitet kan måle sig med de bedste i landet, og at hver dag skal være en god dag for de ansatte. For at nå disse visioner har vi anvendt principperne for Lean, idet vi mener, at en værdibaseret tilgang hertil vil være et godt redskab til at sætte fokus på kundeværdi, arbejdsprocesser og trivsel for medarbejderne, siger forvaltningschef i Miljø- og Teknikforvaltningen i Kerteminde Kommune, Per Nyegaard Olesen.

Læs også: Trivsel under lean kræver god ledelse

Projektet for Miljø- og Teknikområdet afsluttes i juni 2008, men indtil videre er der opnået særdeles gode resultater, for eksempel er sagsbehandlingstiden for byggesager reduceret fra 12 til max. fem uger.

Ud over den faglige tilgang handler projektet også om trivsel blandt medarbejderne. Derfor er der foretaget en trivselsundersøgelse for personalet i Miljø- og Teknikforvaltningen for at måle, om projektet forbedrer trivslen. Der vil på et senere tidspunkt blive foretaget en ny måling for at se på virkningen af Lean-projektet og dermed klarlægge områder, der kan forbedres.

Tillidsrepræsentant Peder Bundgaard hilser initiativet velkommen og synes, det er et godt initiativ.

- Vi måler stemningen i forvaltningen, og samtidig giver det et godt billede af forbedringsmuligheder, siger han.

Bygger på stafeterfaringer

Baggrunden for Lean-projektet er de erfaringer, som Kerteminde Kommune har høstet gennem stafetprojektet. Kommunen sendte 230 administrative medarbejdere på et otte dags kursusforløb med det formål at udvikle de personlige og sociale kompetencer. Herudover har der været fokus på læringsmiljøer, viden om stresshåndtering og en øget involvering af brugere og borgere, således at forventninger og krav tydeliggøres i et fælles værdisæt. Uddannelsesforløbet har været finansieret af Socialfonden og tilskud fra Stafetdeltagelsen.

Kommunen erfarede blandt andet, at der er behov for en yderligere ledermæssig forandring - især om selvledelse og coaching. Derfor har kommunen nu afviklet et syv dages kursusforløb for cirka 75 ledere.

Desuden står det nu klart, at værdiarbejdet må forankres yderligere på de enkelte arbejdspladser. Derfor har ledere og medarbejdere i fællesskab udarbejdet et fælles værdisæt med en efterfølgende implementering på de enkelte arbejdspladser.

- Den læring vi har fået gennem uddannelsen er, at måden hvorpå vi arbejdere med personlige- , sociale- og faglige kompetencer er indarbejdet i vores udviklingsplaner for alle i den kommunale organisation, således at der kan skabes en sammenhæng mellem den personlige og organisatoriske udvikling, siger direktør i Kerteminde Kommune Claus Damgaard

Læs også: Sund fornuft er sat i system på Akaciegården

Projektet har været et godt grundlag for vores videre udvikling af de faglige kompetencer, idet visionen for Kerteminde Kommune har som et af sine udviklingsmål, at der sikres en effektiv og serviceorienteret organisation. Derfor har vi valgt at anvende 'Værdibaseret Lean', som en systematisk tilgang til at udvikle de faglige kompetencer, men samtidig med en fokus på de sociale kompetencer, idet trivsel er et vigtigt element i opbygningen af vores Lean-projekter,' fortsætter han.

Claus Damgaard understreger, at disse projekter er begyndelsen på implementering af Værdibaseret Lean inden for øvrige områder i kommunen, hvor det giver mening i forhold til styringen.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327