aalborg

Kultur skal hjælpe mod stress og angst i Aalborg

I Aalborg er de netop ved at sætte gang i et nyt projekt, hvor folk med depression, stress og angst kan få hjælp i kulturens verden.

Af Mette Voss 12/10/2016

Borgere i Aalborg med stress eller moderat depression eller angst får nu et nyt tilbud, der kan hjælpe dem i deres vej ud af sygdommen. Initiativet hedder Kultur på Recept, og er finansieret af Satspuljen. Aalborg er en af fire kommuner, der er med i projektet.

- Vi håber, det kan bringe dem tættere på arbejdsmarkedet. At sige, at det direkte er helbredende, er måske stort, men jeg tror på, at kultur kan være en del af en helbredelse. De får måske øjnene op for kultur. Ligesom at nogle har brug for at komme ud og løbe og få energi den vej, så tror vi også på, at nogen i stedet har behov for at stimulere sindet og opleve noget, siger Mikael Odder, der er kulturkoordinator i Aalborg Kommune.

I Center for Mental Sundhed i kommunen, hvor Bettina Bisp Jensen er leder, har de stablet et forløb på benene for borgere, der har mod på at bruge kulturen som en del af vejen ud af sygdom.

- Det vi gerne vil er, at man skal have reduceret sit stressniveau og få et bedre selvvurderet helbred, og så håber vi også, at give dem følelsen af at være mere arbejdsparate, og at de føler, de får nogle kompetencer til at komme ud og bruge byen og bruge kulturen, siger Bettina Bisp Jensen.

Når man er syg med stress, angst eller depression er det måske ikke så nemt at komme ud og bruge de forskellige kulturtilbud, men med projektet vil de gerne sætte fokus på, at det faktisk kan være mere gavnligt at gå ud end at blive hjemme.

- Mange af os andre går jo jævnligt en tur i biografen eller er ude og høre en koncert. Det er der en grund til, at vi gør, det gør nemlig noget ved os. De her mennesker har måske glemt det på grund af deres sygdom, så det er noget af det, vi gerne vil vise dem. De får forhåbentlig oplevelsen af, at der faktisk er nogle ting, der gør dem glade. Kan vi få brudt en tendens med, at man måske hurtigt kommer til at lægge sig ned, når man møder noget modgang, er vi nået langt, siger Mikael Odder. 

Kultur tre gange om ugen

De borgere, der bliver visiteret til det nye tilbud, kan se frem til 10 uger, hvor de kommer til at møde mange, mange forskellige former for kultur. Projektet består af to hovedspor, hvor det ene er handler om musik og det andet om litteratur.

- Det ene hovedspor handler om musik. Det er fællessang, hvor borgerne er nede i en af vores aftenskoler om formiddagen én gang om ugen. Formålet med det er dels, at når man synger sammen med andre, så giver det følelsen af fællesskab og helt lavpraktisk, så kan man jo ikke spænde i brystet, som man gør, når man er meget stresset, så man får også åbnet op for sit åndedræt og får mere fysisk velvære af at synge, siger Bettina Bisp Jensen.

Det andet hovedspor handler om litteratur, og her skal borgerne også én gang om ugen på biblioteket, hvor de har guidet fælleslæsning med en bibliotekar.

- Det kræver ikke at de selv skal læse, men en bibliotekar læser op og stopper undervejs og snakker om det. Meningen er, at man kan få lov til at snakke om nogle emner, der på en eller anden måde handler om den sygdom, man har, men det er ikke én selv man snakker om, det er teksten og personerne i teksten. Man skal få mulighed for at reflektere uden, at det bliver terapeutisk, siger Bettina Bisp Jensen.

Derudover mødes borgerne også en tredje gang hver uge, hvor programmet varierer. De skal i teatret, hvor de skal se en prøveforestilling og snakke med skuespillerne og blandt andet brugen kropssprog. De skal også på kunstmuseum, til symfonikoncert og på tur med en naturvejleder.

Socialt aspekt også vigtigt

Borgerne er sat sammen i grupper, og det håber Bettina Bisp Jensen og Mikael Odder, at de vil have gavn af, også når de 10 ugers forløb er afsluttet.

- Når man er angstramt eller stresset, så isolerer man sig tit, så vi håber selvfølgelig også at de finder nogle sociale fællesskaber, som de også kan bruge bagefter, siger Bettina Bisp Jensen og Mikael Odder supplerer:

- Vi vil appellere til at man holder fast i den her gruppe, hvor man forhåbentlig har skabt en eller anden form for fællesskab. Man ved også godt, at hvis man har det lidt dårligt, så er det letteste at blive hjemme på sofaen. Men kan den her gruppe efterfølgende bruge hinanden til at komme ud, fordi det faktisk gjorde dem glade at opleve noget sammen, eller fordi det faktisk var rart at få talt med nogen, kan det være, at det forkorter det videre behandlingsforløb, siger han.

Alt i alt håber de, at de kulturelle oplevelser kan bidrage til at livskvaliteten hos den enkelte bliver øget.

- Det skal munde ud i, at borgerne gennem kulturtilbuddene måske oplever en større form for livskvalitet efterfølgende. Det er ikke sådan at vi siger, at de efter deres ti ugers forløb ikke oplever stress eller depression mere, men måske kan det være med til at give dem en bedre livskvalitet, fordi de forhåbentlig begynder at bruge nogle af tilbuddene bagefter, siger Mikael Odder.

Skånemodellen

Projektet i Aalborg og tre andre kommuner i Danmark er inspireret af Kultur på Recept - Skånemodellen. Her har de brugt kultur som et supplement til andre behandlingsformer gennem flere år. Læs mere om det her.

Satspuljen

Satspuljen er et beløb, som afsættes hvert år til initiativer, der har til formål at forbedre vilkårene for svage og udsatte grupper samt personer på overførselsindkomst. Puljen afsættes på finansloven hvert år. Læs mere om det her.