Vidensdeling er en styrke

Vidensdeling og det kulturelle møde mellem medarbejder er en styrke, som Region Syddanmark i fremtiden vil satse på.

Af Personaleweb 30/01/2008
Danske Regioner,
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Stafetprojektet Syddanske Netværk er overstået, men Syddanske Netværk vokser og lever fortsat videre. Sådan lyder melding fra Region Syddanmark, der har haft stor succes med at lade udvalgte faggruppe møde hinanden ansigt til ansigt og danne netværk på tværs af gamle amtsgrænser og geografiske forhindringer.

Læs også: Her deler medarbejderne viden i en halv time hver dag

- Den netværksbaserede arbejdsform er kommet for at blive i Region Syddanmark. Vidensdeling og det kulturelle møde medarbejder imellem er en styrke som Region Syddanmark ønsker ledelsesmæssigt at satse på fremover, siger Jens Lundgaard, der er specialkonsulent i regionen med særligt ansvar for projektet.

Han kan i dag konstatere, at succesen med netværksdannelse har betydet, at den nye praksis nu er, at man involvere hinanden og i vid udstrækning gør brug af hinandens forskellige kompetencer. Samtidig oplever medarbejderne, at stressbelastningen er blevet mindre, og at det nu er enklere at skaffe sig ny viden.

Ideen bag netværket

Den bærende ide bag Region Syddanmarks projekt var, at vidensdeling og kendskab til de forskellige kulturer, der prægede det enkelte sygehus i de gamle amter, ville medføre, at fusionsprocessen til én region ville forløbe smidigere og med mindre stress for den enkelte medarbejder.

Der blev derfor sat fire mål for projektet, der i første omgang kun gjaldt alle personalekonsulenter, personalejurister og personalechefer på sygehusene i de syddanske amter. De skulle sættes sammen i netværksgruppe, der dele kunne afklare kompetencer og snitflader, og dels synliggøre praksis og kultur på de enkelte arbejdspladser, og sidst men ikke mindst skulle netværksgrupperne være med til at etablere ny fælles praksis og kultur.

På en to dages netværkskonference i maj 2006, hvor tilslutningen var nær 100 procent fik deltagerne i projektet mulighed for at møde hinanden for første gang, og der blev skabt sociale relationer på tværs af de gamle amtsgrænser.

Efter konferencen skulle netværksgrupperne selv strukturere deres arbejdsform, og der blev etableret et internetbaseret projektrum til hver netværksgruppe.

Et værdifuldt møde

Det viste sig hurtigt, at det personlige møde på konferencen og senere i netværksgrupperne var meget værdifuld for den overordnede målsætning med synliggørelse af nuværende praksis og kultur. Alle havde gavn af at få sat ansigt på hinanden.

En af de største vanskeligheder var at gå fra en produktorienteret arbejdsform til et dialogbaseret netværksarbejde. Medarbejdere har travlt, og det er en uvant måde at arbejde på.
Samtidig var forudsætningen for succesen i netværksgrupperne, at en person påtog sig ansvaret som netværkspiloten, der motiverede og fastholdt arbejdsformen.

Læs også: Hver uge deler barn, døgntilbud og skole minimum én positiv historie om ugen

De netværksgrupper, hvor det lykkedes at fastholde arbejdsformen, har haft stor nytte af vidensdeling, og deltagerne har opnået et rigtigt godt kendskab til hinandens kompetencer og praksis.

Dog oplevede de fleste det internetbaserede projektrum som et yderligere pres i en kommunikationsmættet hverdag. Derfor har det internetbaserede projektrummet ikke været en succes.

På baggrund af erfaringerne i Projekt Syddanske Netværk er der nu igangsat et netværksforløb for alle lønmedarbejdere i regionens sygehuse, psykiatrien og i regionshuset.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327