Kvalitet i sundhedsvæsnet

Vi skal øge kvaliteten ved at samarbejde på tværs af sektorer

Med Triple Aim arbejder Region Midtjylland og regionens kommuner sammen om at øge kvaliteten og få forebyggende og færre genindlæggelser.

Af Jeanette Hedegaard 22/01/2014

I Region Midtjylland knokler regionen og kommunerne om, hvordan de kan udvikle kvaliteten på sundhedsområdet ved at samarbejde på tværs af sektorer. Med udgangspunkt i metoden Triple Aim er det deres formål at mindske antallet af de forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser.

Samarbejdet giver pote, men de har også mødt en række udfordringer.

Kvalitet betyder også, at man på prioritere

- Det handler først og fremmest om, at den faglige kvalitet i sundhedsvæsnet skal være i orden, men vi skal også se på, hvordan vi kan forbedre den organisatoriske kvalitet. Lyder det fra Anne Jastrup, som forsætter.

- Når vi taler om kvalitet, så betyder det også, at ikke alt er lige godt. Det betyder, at man må prioritere og vurdere, hvad der er kvalitet frem for andet. Og det kan igen betyde organisatoriske forandringer, og at man skal flytte sig mentalt.

I Region Midtjylland har de blandt andet fokus på, hvordan de kan gøre spændet mellem den akutte og den kommunale opgave i sundhedsvæsnet mindre. Metoden, de bruger til at skabe det tværsektorielle samarbejde i regionen, hedder Triple Aim, og de har været i gang i to år.

LÆS OGSÅ: Hvordan får vi bedre kvalitet og mere sundhed for pengene

Færre borgere skal indlægges igen og igen

Målet er, at regionen og dens kommuner skal reducere antallet af forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser. Det skal både være til gavn for sundhedsvæsnet og for den enkelte patient, som skal opleve en god og faglig håndtering af sine problemer.

Og er giver den demografiske udvikling i regionen dem nemlig en brændende platform med i forhold til aldersspredning og befolkningstæthed.

- Det er også en udfordring, at vi ikke har en tradition for fælles samarbejde på tværs i den her sektor. Men det har vi brug for, hvis vi fremover skal løfte opgaven med bedre kvalitet og på en mere økonomisk måde. Siger Anne Jastrup.

- Vi har simpelthen behov for at skabe nogle fælles anerkendte principper og standarder, så vi får et fælles syn på vores arbejde med opfølgning og kontrol, læring og kvalitetsarbejde som tre sider af den samme sag. Vi savner et fælles sprog i et samlet sundhedsvæsen, slutter hun.

Tripel Aim helt kort

Projektet er ledelsesmæssigt forankret i Region Midtjylland og er et samarbejde mellem fem teams i regionen.

De tre parametre i Triple Aim:

  • Populationens sundhedstilstand - hvad er sundhedsmålet for sundhedsvæsnet? Hvad vil vi opnå?
  • Den brugeroplevede og kliniske kvalitet – hvordan oplever borgeren/patienten indsatsen. Den kliniske kvalitet fx genindlæggelser og indlæggelseslængde.
  • Udgifter pr capita: vi skal turde kigge på, hvad koster det: alt i alt, i de enkelte områder og for den enkelte patient.

 LÆS OGSÅ: Ryggen på hårdt arbejde

Om Triple Aim

Olægget om 'Tværsektorielt (sam)arbejde om Triple Aim – Giver det mening?' blev holdt af koncerndirektør Anne Jastrup fra Region Midtjylland og sundheds- og omsorgschef Lis Kaastrup fra Viborg Kommune på KL’s Sundhedskonference 2014.

Læs mere om projektet i regionen

Sundhedskonferencen

Oplægget blev holdt på KL’s Sundhedskonference 2014 om 'Fokus på kvalitet i det nære sundhedsvæsen – Er kvalitet svært, når det er nært?' den 21. januar 2014 i Kolding.

Næste konference er den 20. januar 2015.

Find mere om sundhed i kommunerne på kl.dk/sundhed.

Læs også Anny Winther satte kvalitet øverst på dagsordenen