Assens Kommune er nomineret til Danmarks Sundeste Virksomhed

Toiletøvelser er resultatet af nudging

Toiletbesøg er ofte forbundet med noget andet end sundhed. Men på rådhuset i Assens Kommune kombinerer man toiletbesøg med små strækøvelser. Ideen er nomineret til initiativprisen af kampagnen Danmarks Sundeste Virksomhed.

Af Luna Svarrer 21/05/2014

På rådhuset i Assens Kommune tager toiletbesøgene lidt længere tid. Medarbejderne laver nemlig strækøvelser, mens de besøger det lille hus, de såkaldte 'toiletøvelser'. Initiativet er så populært, at det er nomineret til Initiativprisen, der uddeles af kampagnen Danmarks Sundeste Virksomhed.

Toiletøvelserne er alt fra armøvelser til nakke-skulderøvelser, hvor instruktionerne hænger på bagsiden af døren ind til toilettet.

 

Dobbelthage og nudge blev til toiletøvelser

Ideen med toiletøvelserne opstod ved forfængelige nakke-skulderpatienter, der ikke synes, det var rart at udføre de såkaldte McKenzie-øvelser, hvor man bevæger kæben ind mod halsen og danner dobbelthager.

- Nogle af øvelserne er ikke særlig kønne at se på - og nogle af os er jo lidt blufærdige. For at undgå den dér 'jeg er grim'-følelse, og for at undgå følelsen af, at man er synlig omkring, at man har et problem, er det smart med øvelser på toilettet, forklarer Sanne Lüttge Thomassen, der er sundhedskoordinator i Sundhedsordningen på rådhuset i Assens. 

Sundhedsordningen anbefalede derfor medarbejdere med problemer med nakke og skuldre at gøre dem på toilettet. Men det var først, da Sundhedsordningen var til en temadag om nudging, at initiativtagerne besluttede at gøre toiletøvelserne til en større indsats rettet mod alle medarbejdere på rådhuset. Toilettet giver på den måde en mulighed for privatliv, som medarbejdere på åbne kontorer ikke har.

LÆS OGSÅ Nudging hjælper dig med at vælge rigtigt

- Vi har været inspireret af teorien omkring sundhedsnudging. Hvordan kan vi få folk til at gøre de her øvelser, hvordan kan vi motivere dem?  Men det kan også være en rigtig god ide at forbinde øvelser med en fast aktivitet, for eksempel et toiletbesøg, for så begynder man at forbinde aktiviteten med øvelsen, forklarer Sanne Lüttge Thomassen.

Desuden er toiletbesøget en naturlig pause, som ingen stiller spørgsmålstegn ved, og det har også en fordel, forklarer Sanne Lüttge Thomassen:

- Man kan sige, at toiletbesøg er lidt tabuiserede i forvejen, så der er ikke nogen, der bemærker, hvis du bliver der et minut eller to længere. Det bliver i hvert fald ikke kommenteret.

Mænd mangler frie hænder

Implementeringen af toiletøvelserne har dog ikke været uden problemer. Placeringen af instruktionerne til toiletøvelserne har været inspireret af de plakater og reklamer, som man for eksempel ser på toilettet på cafeer. De hænger i øjenhøjde på toiletdøren, når man sidder ned og er ofte et stykke A4-papir i en plastik-ramme. Men placeringen har især vakt problemer hos mændene og medført interne jokes om kønsdiskrimination. 

- Vi har snakket lidt med mændene, der siger ’jamen, det er jo ikke altid vi sidder ned’, fortæller Sanne Lüttge Thomassen og fortsætter:

- Men de kigger forhåbentlig på døren, når de låser døren op, og så har vi grint af, at der måske er lidt kønsdiskriminering, fortæller hun.

Læs også: Nudging hjælper dig med at vælge rigtigt

Jamen, kan man ikke bare sætte øvelsen op på væggen bag ved toilettet?

- Nej, det dur altså ikke. For så skal mændene både koncentrere sig om at ramme rigtigt og lave øvelser samtidigt – og det er altså heller ikke sikkert, at der er frie hænder til det. De må lave øvelserne inden eller efter, og ind imellem så sidder de jo også ned, forklarer Sanne Lüttge Thomassen med et smil på læben.

Vi kører den ind med humor

Initiativet er også blevet modtaget med et smil af medarbejderne på rådhuset. 

- De er vant til, at vi i sundhedsordningen laver lidt fjollede ting. Jeg tror, de synes, at det er rart, at der er en humoristisk tilgang til sundhed. Det er en god indgangsvinkel, fortæller Sanne Lüttge Thomassen om sundhedsstilen på rådhuset. 

Udover toiletøvelserne har de blandt andet en trappeleg, hvor snydeskilte med ’nymalet’ sørger for, at medarbejderne en gang imellem springer et trin over. For tiden afprøver de et spil, de kalder Bomben. Bomben er en kasse med forskellige fysiske øvelser og et æggeur. Bomben går på omgang fra bord til bord i en afdeling, og når uret ringer, får personen, der står med bomben i hånden æren af at trække en øvelse fra kassen eller at arbejde stående i 10 minutter.

Om Assens Kommune vinder Initiativprisen, finder de ud af på Sundhedsbørsen, hvor både vinderen af Danmarks sundeste virksomhed og Initiativprisen offentliggøres. Assens Kommune blev desuden kåret til Fyns sundeste arbejdsplads i 2011.

Opsamling

 

 

 

 

Tre gode råd til et sundhedsinitiativ

Sanne Lüttge Thomassen kommer med sine tre bedste råd til at iværksætte et sundhedsinitiativ:

  1. Spørg medarbejderne, hvilket behov de har. Man kan sagtens have en masse teoretisk viden, men hvis det ikke giver mening for medarbejderne, så kan initiativet være lige meget.
  2. Det skal være simpelt. Hvis det er småting, man vil integrere, så skal det være noget, der kan gøres her og nu og billigt.
  3. Gryden skal holdes i kog. Skab opmærksomhed omkring de initiativer, du sætter i gang. Når nyhedseffekten falder, kan du tilpasse projektet undervejs og skabe opmærksomhed igen. Vær opmærksom på, at et initiativ ikke komme ud til alle, bare fordi det står i et nyhedsbrev.
Om nudging

Et nudge er et bevidst kærligt puf i den rigtige retning. Det påvirker dit valg i en bestemt retning uden at begrænse dine valgmuligheder. Derfor er det for eksempel ikke et nudge at gøre det dyrt, besværligt eller tidskrævende at vælge det, man ikke ønsker, du skal vælge. 

Begrebet 'nudge' kommer fra bogen 'Nudge: Improving decisions about health, wealth and happiness'.

Eksempler på øvelser