Stresspatienter skal tilbage på jobbet

Det er en fordel for alle, når en stresssyg medarbejder vender tilbage til det gamle job. Men både lederen, kollegerne og den stressramte skal se problemerne i øjnene og tale om dem. Også selv om det er svært, siger stressforsker på Arbejdsmedicinsk klinik i Hillerød, Nanna Eller.

Af Personaleweb 30/11/2005
Danske Regioner,
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Det lyder som det glade vanvid at vende tilbage til det job, der har gjort dig så syg, at du ikke har lyst til at leve mere. Men det kan faktisk være den bedste løsning på krisen og kan samtidig gavne din arbejdsplads.

- For patienter med arbejdsbetinget stress kan det være en stor fordel at vende tilbage. Man vokser gennem krisen, og det opbygger selvværdet. Og arbejdspladsen kan blive bedre, hvis det bliver taget alvorligt, siger stressforsker og overlæge på Hillerød sygehus, Nanna Eller. Hun behandler og rådgiver stresspatienter, så de kan komme tilbage på jobbet.

Tal problemerne væk

Det lyder simpelt, men den bedste måde at ændre de ting, der har gjort medarbejderen syg, er at tale sammen, anbefaler Nanna Eller. Hvilke opgaver har vi, er de rimeligt fordelt, og er arbejdsgangene i orden, så ingen bliver syge af at være på jobbet.

Det vil ikke alene gavne den, der har været syg men også alle kollegerne. Hvis det bliver taget alvorligt og fulgt op, kan det være en ny start for arbejdspladsen.

- Mit indtryk er, at når en medarbejder først har været nede og er kommet tilbage, så lærer arbejdspladsen meget af det. Der kommer en åbenhed omkring det. Måske er der andre, der er stressede, og det kan give en god diskussion om arbejdsgange og arbejdsmiljø, siger stressforskeren.

Også i det daglige kan kollegerne hjælpe den tilbagevendende medarbejder til en god ny start på jobbet ved at være åbne og tale om stressoplevelserne.

- De må ikke sidde og snakke om det i kaffestuen, og når så patienten kommer ind, bliver der pludseligt stille. Snak videre og spørg til sygdommen. Det er bedst for alle, siger Nanna Eller.

Det gælder også den anden vej

- For patienten er det vigtigt at tale med kollegerne. Hvad skete der med mig, hvordan havde jeg det, og hvordan har jeg det nu? Hvis det er svært at få hul på, kan det være en god ide at lade lederen eller en god kollega sige det, mens man sidder ved siden af. Så kommer resten af sig selv, råder Nanna Eller.

Hygge mod stress

Det kan også holde stress fra døren, hvis der er et godt socialt liv på jobbet. Hvis det halter, er det en god lejlighed til at starte på en frisk, når kollegaen vender tilbage efter sin sygdomsperiode. For eksempel kan sikkerhedsrepræsentanten både hjælpe den stressramte godt i gang og samtidig forebygge yderligere stress ved at forbedre det sociale netværk på arbejdet.

- Sørg for noget hygge, både i og uden for arbejdstiden. Vi har meget lettere ved at arbejde sammen, når vi også kan have det sjovt sammen, siger Nanna Eller, og anbefaler motion som noget, kollegerne kan være fælles om.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327