Stress er død - længe leve trivsel

Kampen mod stress og for trivsel kræver engagement, vedholdenhed og fokus, lyder erfaringerne fra de otte stafetholdere.

Af Personaleweb 30/01/2008
Danske Regioner,
Forhandlingsfællesskabet,
KL

- Stress er død - længe leve trivsel.

Sådan lød Jakob Bangs, fungerende næstformand for Det Personalepolitiske Forum og forbundssekretær i Forbundet Fag og Arbejde (FOA), opsamling, da han den 15. januar ved afslutningen på Stafet-projektet havde hørt seks kommuner og to regioner berette om deres erfaringer med at sikre et godt arbejdsmiljø for medarbejderne før, under og efter strukturreformen.

For selv om stress var i fokus hos flere af projektdeltagerne, da Stafet-projektet begyndte i slutningen af 2006, så er det i dag trivsel, der bliver talt om på arbejdspladserne.

Vi får det, vi fokuserer på. Derfor har vi arbejdet på at skabe trivsel. Hvis nu vi fokuserede på stress, så kunne det jo ske, at vi fik det, sagde Lisbeth Jensen, leder af personale og HR-afdelingen i Rebild Kommune.

LÆS OGSÅ: Guide til arbejdsglæde

Den holdning vinder genklang hos de andre projektdeltagere, der alle har arbejdet hårdt for at skabe bedre trivsel på arbejdspladserne ved hjælp af rådgivning, spil, dialog, engagement og masser af kommunikation.

Frygt ikke store grupper

- Information, information og information. Vi har holdt mange møder hele tiden for hele tiden at holde fokus på, hvor langt vi er i processen, fortalte kommunaldirektør i Egedal Kommune, Alling Pjetursson.

Kommunen har også lige som flere af de andre projektdeltagere haft stor succes med at inddrage endda store grupper medarbejdere i arbejdet mod bedre trivsel. I Egedal var 300 medarbejdere med til at skrive en ny værdibaseret personalepolitik, mens Region Midtjylland inviterede 200 personer til konference om stress.

En anden vigtig erfaring samtlige stafetdeltagere har gjort sig er betydningen af ildsjæle - engagerede tovholdere - der tør, vil og kan holde fokus på opgaven hele vejen igennem. Flere steder har det været svært at holde fokus på trivslen, samtidig med at kommune- og amtsgrænser blev revet ned, og arbejdspladser rykkede rundt. Men her et år efter strukturreformen kan de alle konstatere, at i dag er der atter fokus på trivslen - men det er ikke længere et projekt, nu er det en vedvarende opgave.

LÆS OGSÅ: Stressforsker: Sæt 'godt nok' på dagsordenen

- Vi kan se tilbage på et forløb med nogle meget værdifulde erfaringer, som er med til at ruste os til at møde omverdens forventninger om endnu bedre service og velfærd på et arbejdsmarked med færre hænder og stigende forventninger. Jeg håber, at erfaringerne fra Stafetarbejdet fortsat kan tilskynde alle kommuner og regioner til at dele erfaringer med personalepolitiske indsatser - hvad enten de handler om seniorpolitik, MUS-samtaler, udvikling af medarbejdernes kompetencer eller lignende, sagde formand for Det Personalepolitiske Forum og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg Mads Lebech (K), da han takkede stafetdeltagerne og konstaterede, at:

- Stafetarbejdet har gjort en forskel.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327