Stafetten skabte ringe i vandet

Seks forskellige arbejdspladser i Region Midtjylland har arbejdet med forebyggelse af stress. Nu skal deres erfaringer både deles ud til de øvrige arbejdspladser i regionen og give input til regionens fælles stress-retningslinjer.

Af Personaleweb 30/01/2008
Danske Regioner,
KL,
KTO

Der er fem helt fundamentale betingelser, som skal være opfyldt, hvis regionale stressretningslinjer skal have betydning i hverdagen. Det viser erfaringerne fra Region Midtjylland, hvor seks forskellige arbejdspladser i 2007 arbejdede med forebyggelse af stress på forskellige måder.

Stress-stafetten lagde ud med en stor startkonference i december 2006, hvor 200 mennesker blev klogere på, hvad stress er. I foråret 2007 blev de seks projekter udvalgt, og de spændte lige fra medarbejdertrivsel samt identifikation, forebyggelse og håndtering af stress på Hospitalsenheden Vest over projekt stressforebyggelse på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter til indsats mod stress i stråleterapi på Onkologisk Afdeling på Århus Universitetshospital.

- Vi valgte at give seks projekter mulighed for at frikøbe arbejdskraft eller købe konsulenthjælp i stedet for at smøre midlerne tyndt ud over det hele. Til gengæld skulle deltagerne leve op til kravet om vidensdeling, fortæller Ditte Hughes, afdelingschef i HR-afdelingen i Region Midtjylland.

Det betød blandt andet, at afdelingsledelser, sikkerhedsgrupper og tillidsrepræsentanter på Hospitalsenheden Vest fik tilbud om to dages kursus i medarbejdertrivsel samt identifikation, forebyggelse og håndtering af stress, mens medarbejderne på Høskoven -trænings-, bo og aktivitetshus havde fælles fyraftensmøder med eksterne oplægsholdere, der havde forskellige vinkler på stress. Dialogen efter møderne danner nu grundlag for Høskovens Trivselspolitik.

LÆS OGSÅ: "Vi havde brug for en fælles forståelse af stress"

Erfaringerne gives videre

De centrale erfaringer efter projektafslutningen viser, at ledelsens engagement er afgørende, dernæst skal man tænke alle organisatoriske niveauer ind - både organisation, gruppe, individ og ledelse. Der skal også være tydelighed om rolle-, opgave- og ansvarsfordelingen. Det er desuden vigtigt, at de overordnede retningslinjer er fleksible, så de kan tilpasses den enkelte arbejdsplads og situation. Men vigtigst af alt er næsten, at alle - især nøglepersoner, som ledere, sikkerhedsrepræsentanter og tillidsrepræsentanter - har viden om stress.

Alle disse erfaringer er i første omgang blevet præsenteret på en stor arbejdsmiljøkonference for hele regionen, og de skal nu efter planen indgå i udarbejdelsen af de overordnede stress-retningslinjer for Region Midtjylland.

- Den store udfordring ligger nu i, hvad vi kan gøre centralt. Vi vil gerne gøre retningslinjerne værdibaserede, og samtidig vil vi gerne forpligte hele organisationen til at arbejde med dem. Særligt forpligtet er lederne naturligvis. Derfor vil deres evner til at forebygge stress simpelthen få indflydelse på deres resultatløn, og på den måde håber vi, at vi vil komme i vej med vores arbejde, siger Ditte Hughes.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, FF, hc@forhandlingsfaellesskabet.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327