Ministre skaber stress på gulvet

Stress blandt kommunalt ansatte skyldes blandt andet, at landspolitikerne er begyndt at rette skytset direkte mod de enkelte faggrupper og deres arbejde, advarer socialchefernes formand, Ole Pass.

Af Personaleweb 14/03/2006

Landets socialchefer er ikke specielt præget af stress, mener deres formand. Selv om det er dem, der står midt i krydsilden mellem politikernes måske vel optimistiske løfter til borgerne og den kommunale pengekasses reelle begrænsninger.

- Vores væsentligste funktion er jo netop at være bindeled i det krydsfelt, og den faglighed vi har, gør os i stand til at håndtere tingene, lyder det fra formand i Foreningen af Socialchefer i Danmark Ole Pass, som også er socialdirektør i Rødovre Kommune.

Han mener desuden, at politikerne ude i de enkelte kommuner efterhånden er blevet bedre til at tage bestik af de økonomiske muligheder og afstemme både løfter og forventninger efter dem. Det er ikke der, de største belastninger opstår.

Springer vigtigt led over

Derimod er en helt anden og meget uheldig tendens begyndt at brede sig mærkbart. Nemlig den at man fra centralt politisk hold - altså folketingsmedlemmer og ministre - i sin kritik af lovudmøntningen retter skytset mod de yderste led i stedet for at tage diskussionen der, hvor den rettelig hører hjemme. Man springer simpelthen det øverste lokalpolitiske og administrative led over og overfalder de enkelte faggrupper.

- Man skal brænde for at brænde ud. Og med det mener jeg, at det oftest er dem med de fagligt høje standarder, der går ned med stress. Og det er jo ærgerligt.

Ole pass, formand i foreningen af socialchefer i Danmark

Politikernes åbne kritik rammer især faggrupper som socialrådgivere, ansatte indenfor ældreplejen og skolelærere.

- Der kunne jeg godt ønske, at man brugte kommandovejene noget mere. Det ville også gøre vores job som ledere lettere ikke at skulle rydde op efter de her salver, der kommer hen ad vejen, konstaterer Ole Pass.

LÆS OGSÅ: Supervision - et middel mod stress

Sagsbehandlere står for skud

Landspolitikernes angreb på eksempelvis sagsbehandlernes integrations- eller beskæftigelsesindsats skaber i høj grad stress blandt medarbejderne, mener socialchefernes formand.

- Den ene dag kan de fra ministerielt hold blive beskyldt for at omklamre brugerne og den næste få at vide, at de ikke yder service nok og er for hårde. På den måde forsøger man i virkeligheden at køre et stort samfundsmæssigt problem ned på skrivebordet hos sagsbehandleren, og man gør den enkelte medarbejders holdninger til den reelle problemstilling. Hvilket, jeg synes, er et urimeligt pres. Integration sker jo reelt ikke inde på et sagsbehandlerkontor - den sker ude i samfundet.

Ole Pass henviser til nogle generelle undersøgelser blandt sagsbehandlerne på arbejdsmarkedsområdet. Af undersøgelserne fremgår det, at det opleves opslidende for den enkelte ansatte hele tiden at blive mistænkeliggjort i det, man gør, og hele tiden at blive beskyldt for modsatrettede ting. Og det føles frustrerende, at et reelt samfundsproblem ikke bliver erkendt på højeste niveau men forsøges gjort til et sagsbehandleranliggende.

- Der må vi som ledelse gå ind, sætte skulderen imod og forsøge at tolke signalerne, så medarbejderne kan se en sammenhæng. Vi må tillige lave en sortering i krav og angreb, så det bliver muligt at sige til vore ansatte: Det vi lokalt står for, det kan I godt være bekendt.

Politikere er koncernchefer

Socialchefernes formand har ikke bare i pressen forsøgt at tale imod politikernes angreb på enkelte faggrupper. Han og Foreningen af Socialchefer i Danmark er også gået i direkte dialog med blandt andre beskæftigelsesministeren om problemet. Således var Claus Hjort Frederiksen (V) gæst ved foreningens årsmøde i slutningen af 2005.

- Jeg håber, at det flytter noget hver gang, vi fremfører vore synspunkter. Det er jo et fælles problem det her. Det, vi typisk appellerer til overfor de her centralpolitikere, er, at de i højere grad skal opfatte sig selv som en form for koncernchef. Og en koncernchef ved, at koncernen ikke overlever så længe, hvis man åbent hænger enkelte medarbejdergrupper ud.

LÆS OGSÅ: Problematiske samarbejdsrelationer og stress

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327