Har du talt med din krop i dag?

AMI-forsker uddannede sig som afspændings-pædagog, efter at han oplevede nedbrud i kroppen som følge af stress. Vi skal lære at forebygge stress, for den gør os døve for kroppens nødråb.

Af Personaleweb 01/01/2009
Danske Regioner,
KL,
KTO

Ole H. Sørensen er uddannet ingeniør og forsker i psykisk arbejdsmiljø ved Arbejdsmiljøinstituttet, AMI. I stressede perioder i sit tidligere job har han oplevet nedbrud i kroppen, der viste sig ved smerter i armen i forbindelse med computerarbejde.

På et tidspunkt kunne han ikke bøje sit ene håndled tilbage, medmindre han hjalp det på vej. Senere førte spændinger i halsen til, at han fik problemer med stemmen.

- Man overhører paradoksalt nok ofte kroppens signaler, når man er stresset. Det besluttede jeg at gøre noget ved, så i 2002 var jeg uddannet afspændingspædagog, fortæller Ole H. Sørensen, som understreger, at han udtaler sig som afspændingspædagog og ikke som AMI-forsker, når det handler om sammenhængen mellem stress og spændinger i kroppen.

Vi lukker for blod og ilt

- Når man arbejder koncentreret, bliver man helt opslugt af det, man laver og mærker ikke, hvad der sker i kroppen.- - For at kunne holde signalerne på afstand, spænder man op for at holde sig i gang - selv om man er træt - og det klemmer på nerverne og hæmmer blodomløbet. Derfor mærker folk ofte, at de bliver varme, når de bliver spændt af, fordi der igen er plads til blodgennemstrømning, forklarer Ole H. Sørensen og fortsætter:

- De fleste kender også til angst eller nervøsitet for ikke at nå det, de skal. Det giver et overfladisk åndedræt, som sammen med muskelspændinger betyder, at kroppen ikke får ilt nok.

Så der er mange faktorer, der indvirker på stress og kropslige spændinger. Det gælder ifølge Ole H. Sørensen ikke mindst indflydelsen på eget arbejde eller manglen på samme.

Midler mod stress
  • Man kan bruge kroppen dynamisk som et værn mod stress. Man sover bedre og restituerer sig derfor bedre, når man for eksempel har været ude at løbe en tur.
  • Pauser i arbejdet, samtaler om stress og afspænding er også gode midler mod stress.

Ole H. Sørensen.

Rum til at sige til og fra

Ole H. Sørensens første råd til en stresset person er derfor at se på arbejdssituationen, og her taler han igen som AMI-forsker:

- Stilles der for mange eller store krav? Kan der gøres noget ved det? Er der konflikter med lederen eller kolleger, og kan de løses? Hvis ikke man stiller de spørgsmål, ender man med ren symptombehandling, fastslår han.

- Vel er det positivt, at vi selv har fået ansvaret for vores tilværelse og job, men hvis vi ikke reelt har indflydelse, opstår problemerne. Fx når en medarbejder eller gruppe på en arbejdsplads selv sætter deadlines for opgaverne, men efterfølgende støder på så store arbejdspukler, at fristerne ikke kan holdes. Der er en tendens til, at de kortvarige, men tilbagevendende spidsbelastninger griber om sig, og det er et ledelsesproblem, vurderer Ole H. Sørensen.

- Stress er et problem, som skal løses kollektivt i virksomheden, hvis den enkelte medarbejder selv skal blive i stand til at tage ansvar. Men arbejdet med stress og afspænding handler i lige så høj grad om at gøre folk i stand til at mærke efter og sige fra. Derfor er arbejdet med kroppen essentielt, fordi vi med kroppen mærker, når belastninger bliver for store. Og vi kan også bearbejde mange af stresssymptomerne gennem kropsligt arbejde.

Ole H. Sørensen kunne også godt tænke sig, at der blev taget større hensyn til medarbejdernes forskellige livssituationer.

- Hvem siger, at vi skal præstere det samme hele tiden? Hvorfor skal den 27-årige energiske mand uden familie ikke have lov til at udfolde sig, når nu han har mere energi og tid end kollegaen, som skal hjem til 3 børn?

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327