Gåture og youtube-videoer sparker gang i sundheden

Otterup Bibliotek og Borgerservice har som et led i Nordfyns Kommunes sundhedscertificering fået et sundt indspark i arbejdsdagen. Sammen har medarbejderne fået sundere vaner, og det skaber fællesskab.

Af Janni Andersen 06/10/2015

Nye, sunde vaner og mere fællesskab på Otterup Bibliotek & Borgerservice er resultatet af, at Nordfyns Kommune for nylig er blevet Sundhedscertificeret gennem Dansk Firmaidrætsforbund. Det er både daglig leder Dorte Schmidt Temberg og bibliotekar og sundhedsambassadør Anne Mach Rasmussen enige om.

Sundhedscertificeringen er en del af Nordfyns Kommunes vision om at få mere struktur i sundheden på de kommunale arbejdspladser. Og det har indtil videre kun haft positiv effekt, ifølge medarbejderne hos Otterup Bibliotek og Borgerservice.

- Vi har indført gåture, frugtordning og haft en skridttæller-konkurrence. De nye tiltag har været som at slå to fluer med et smæk. Det fysiske bliver bedre, men også ens psykiske velbefindende bliver bedre, for vi får snakket lidt mere sammen, både om private ting og arbejdsrelaterede ting. Men vi har også et fælles fokus, siger Dorte Schmidt Temberg og hentyder til skridttælle-konkurrencen, der løb af stablen i foråret og nu igen her til efteråret.

Læs også: Samskabelse får flygtninge inddraget på biblioteker

Konkurrencen går ud på at nå de 7200 skridt om dagen i tre uger. I foråret, da målet var i hus, kunne medarbejderne se frem til en aften med bowling og spisning efterfølgende som en slags fejring og muligheden for at være sociale med sine kollegaer. 

- Både vores skridttællerkonkurrence og det sociale arrangement som belønning har givet et ekstra løft. Der går lidt sport i den med konkurrencen og de sociale arrangementer, og gåturene gør, at vi er sammen på en anden måde, end vi plejer. Og det smitter af på arbejdsdagene, fortæller Anne Mach Rasmussen, der selv meldte sig som sundhedsambassadør.

Tiltagene i projektet har ikke kun styrket arbejdspladsens fællesskab og fysiske sundhed. Gåturene har vist sig, at være ekstra gavnlige. De faste gåture har nemlig også vist sig at være gavnlige i forhold til at få ideer til arbejdet og til, hvordan der kan skabes nye tiltag, forklarer Dorte Schmidt Temberg. 

Respekt og motivation er nøgleord

Bag sundhedscertificeringen står Dansk Firmaidrætsforbund, som har udarbejdet et program, der skal hjælpe den enkelte arbejdsplads til at blive den sundeste udgave af sig selv. Medarbejderne får mulighed for at tage tests, der viser, hvor sunde de egentlig er. Og så bliver der uddannet sundhedsambassadører, der fungerer som en slags facilitator af de sunde aktiviteter og ideer.

Otterup Biblioteks sundhedsambassadør, Anne Mach Rasmussen har eksempelvis været på et en-dags-kursus, hvor hun fik ideer til, hvordan sundheden kunne optimeres og iværksættes på arbejdspladsen.

- Det gælder om at få alle med. Som sundhedsambassadør skal du motivere til sundere valg. Her giver Dansk Firmaidrætsforbund nogle opgaver inden for kost og motion samt en valgfri opgave, fortæller Anne Mach Rasmussen og fortsætter:

- Som et led i opgaverne inden for kost og motion, printede jeg kostrådene ud og stillede en flaske vand på alle medarbejderes bord en eftermiddag, hvor alle var gået hjem. Så kunne de dagen efter læse om dem. Udover gåturene har jeg fundet youtube-videoer med strækøvelser, så kollegerne kunne inspireres til at lave dem.

Se resten af Branchearbejdsmiljøråets youtube-videoer her.

Det er ok at sige nej

Netop det at inspirere og motivere er nøgleordene, når arbejdspladsen går ind i processen med at blive sundere. Det kan både Dorte Schmidt Temberg og Anne Mach Rasmussen nikke genkendende til. På deres arbejdsplads er langt de fleste med i de nye sunde tiltag, men enkelte har også takket nej til det på grund af fysiske skavanker. Her har de to frontløbere fra Otterup Bibliotek & Borgerservice valgt at tackle den problemstilling ved at være anerkendende og respektere medarbejdernes valg.

- Selv om min opgave er at få alle med, skal det også accepteres, hvis nogen melder fra, siger Anne Mach Rasmussen og fortsætter:

- Der er nogen, som ikke er med, men så gælder det om, at anerkende deres valg, så de ikke føler et pres. Så kan de være med til det sociale. Det er også en slags sundhed.

Læs også: Medarbejderne skaber et levende bibliotek sammen med borgerne

Som leder pointerer Dorte Schmidt Temberg også, at valget er frit, om man vil deltage. Det giver efter hendes overbevisning den bedste stemning, men samtidig har hun fremlagt sin egen test, som en slags måde at vise, at alle kan være med.

- De test vi tog, udløste en smiley. Ved BMI-tallet var min smiley gul, hvilket betyder, at der er plads til forbedringer. Jeg valgte at lægge min frem for måske at kunne skabe grobund for nogle refleksioner.

For de ansatte ved Otterup Bibliotek & Borgerservice har sundhedscertificeringen altså været positiv, men stadig med fokus på sundhedsarbejdet som et uforpligtende tilbud. Det er både sundhedsambassadøren og lederen enige om, er den bedste måde at få indført sundhed på arbejdspladsen.

 

Sundhedscertificering af Nordfyns Kommune

Som landets første kommune er Nordfyns Kommune blevet tildelt Dansk FirmaIdrætsforbunds Sundhedscertificering. En certificering, der gives til organisationer eller virksomheder, som aktivt forsøger at fremme sundheden på arbejdspladsen gennem en række sunde tiltag.

For Nordfyns Kommune betyder det blandt andet sundheds- ambassadører på en række af kommunens arbejdspladser. I alt er der blevet uddannet 65 sundhedsambassadører fordelt over kommunens arbejdspladser, der alle har til opgave at motivere til et sundere liv. Derudover har ledere fået tilbud om, at få redskaber til sundhedsledelse.

Tre gode råd til en sund arbejdsplads
  1. Lad vær med at trække sundhed ned over hovedet på medarbejderne – de skal selv træffe valget.
  2. De små forskelle kan gøre en stor forskel. Hæng plakater med et sundt budskab op, invester i ribber eller vibbebræt, så leddene kan strækkes og styrkes eller gå en tur på 10-15 minutter.
  3. Lad det være sjovt at være med. Sørg for, at der også er en social gevinst i det sundhedsfremmende. For eksempel med en konkurrence. Det giver et fælles samlingspunkt.
Sådan bliver I sundhedscertificeret
  • For at blive sundhedscertificeret skal I arbejde aktivt med KRAMS-princippet. KRAMS står for Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress. Forebyggende og aktiv indsats på de områder gør jer kvalificerede til at blive sundhedscertificeret.
  • I begyndelsen er der nogle opstartsmøder for kommunens projektansvarlige. Derudover bliver den sundhedsansvarlige uddannet som sundhedsambassadør, så han eller hun kan varetage og formidle sundhedsarbejdet bedst muligt. Løbende vil sundhedsambassadøren få mulighed for at få råd og vejledning til arbejdet og implementere nye ideer.
  • Alle medarbejder får mulighed for, at komme med til sundhedsfagligt foredrag og sundhedsexperimentarium. Et spørgeskema giver også muligheden for at blive klogere på sin egen sundhed.
  • Efter to år kan I blive re-certificeret. Her kan I få yderligere ideer til forbedringer, samt 1,5 times rådgivning.

 Vil du vide mere om muligheden for sundhedscertificeringen, kan du læse mere her.