mental robusthed

Mental robusthed gør dig stærkere i pressede situationer

Med mental robusthed kan du forebygge stress og passe på dig selv i pressede situationer. Eva Hertz klinisk psykolog, Ph.d og direktør i Center for Mental Robusthed, forklarer hvad mental robusthed er, hvordan den kan hjælpe dig, og hvad den ikke kan hjælpe dig med.

Af Helga Grønvold 30/09/2015

Er du mental robust, så er det ikke noget, du tænker over til daglig. Det bliver først aktuelt, når du er under pres. Med mental robusthed står du nemlig stærkere når presset fra arbejde og privatliv begynder at tynge dig. 

Det forklarer Eva Hertz, der er er klinisk psykolog, Ph.d og direktør i Center for Mental Robusthed, og hun sammenligner mental robusthed med en airbag i bilen. Til daglig tænker man ikke over, at der sidder en airbag i bilen. Vi opdager først hvor vigtig den er, den dag det går galt og den folder sig ud.

Læs også: Robusthed giver os tryghed

- Vi har alle sammen en portion af mental robusthed. Men vi skal også allesammen arbejde med det, forebygge og passe på os selv, siger Eva Hertz.

Eva Hertz forklarer, at mental robusthed handler om, at finde en vej ud, selv når det er svært. For eksempel hvis ens mor er blevet dement, man er blevet fyret eller hvis der sker store omvæltninger på arbejdspladsen. Dét er episoder, der kan slå enhver ud, men med en mental robusthed, kan vi arbejde for, at det ikke bliver en nedadgående spiral med depression og marginalisering på arbejdsmarked.

Den gode nyhed er, at op til 50 procent af vores psykologiske robusthed, er en psykologisk færdighed. Så ligesom man kan træne sig til at blive en bedre løber, så kan man også træne sin mentale robusthed.

Den robuste organisation

Arbejdslivet stiller ofte høje krav til produktiviteten og effektiviteten. Derudover er mange organisationer udsat for organisatoriske forandringer. Der kommer ofte nye reformer, budgetterne skrumper og der kan ligge et stort personligt ansvar hos den enkelte. Det er alt sammen ting, der også påvirker vores mentale robusthed.

- Vi vader jo i reformer. Ting der skal gøre alting godt – det ved jeg godt. Men fordi alting går så hurtigt, så gør det, at mange af os føler, at vi er under konstant pres, når vi går på arbejde. Fordi det er aldrig business as usual, siger Eva Hertz.

Når man taler om robusthed, så er det ofte en egenskab hos det enkelte menneske, vi tænker på, men flere steder er begrebet også begyndt at dukke op i forbindelse med organisationer. Der er ikke meget forskning på området om robuste organisationer. Men hypotesen er, at jo flere individer, der er mental robuste i en afdeling, et team eller en arbejdsplads, desto større er virksomheds psykologiske kapital.

- I forhold til forandringer, så kan man også sige at den psykologiske kapital styrker folk, så de kommer bedre igennem store forandringer. Jo flere personer i en afdeling eller i et team, der er mentalt robuste, desto større synergieffekt. Folk bliver endnu bedre til at samarbejde, deres performance bliver bedre og det er med til at forebygge stress, siger Eva Hertz.

Mental robusthed er ikke et skjold

Selvom mental robusthed nemt kan komme til at lyde som et vidundermiddel mod stress og pressede situationer, er det vigtigt at huske på, at mental robusthed ikke er svaret på alle problemer.

- Vi skal skyde en pil igennem forestillingen om, at mental robusthed er et skjold, som medfører, at man kan tåle hvad som helst i en travl hverdag. Det handler om forebyggelse og at kunne finde tilbage til grundformen, når det er svært. Men der er mange ydre ting, der også skal være på plads, siger hun.

En god ledelse, ordentlige rammer, strukturer og samarbejde er nogle faktorer, der spiller ind i arbejdslivet. Ligesom fysisk træning, søvn og kost er vigtige på det individuelle plan, når vi skal forebygge stress.

Læs også: Derfor arbejder vi med robusthed

- Mental robusthed er én af de faktorer, man kan træne, siger Eva Hertz.

Træn din mentale robusthed

Læs også artiklen, 'Sådan træner du din mentale robusthed', hvor Eva Hertz fortæller om de fem overordnede faktorer, som Center for Mental Robusthed arbejder med i sine kurser. Her er også beskrevet små øvelser, så du selv kan træne din mentale robusthed.

Fakta om mental robusthed
  • Der har været forsket i mental robusthed i over 50 år.
  • De seneste år er der kommer mere forskning inden for mental robusthed på voksenområdet.
  • Metal robusthed tager afsæt i den positive psykologi og nyere hjerneforskning. Det handler ikke om at være evig positiv. Positiv psykologi går ud på, at få det optimale ud af de menneskelige ressourcer. Hvorimod den klassiske psykologi kigger mere på det syge menneske.
  • Ifølge WHO vil stressproblematikker være det mest alvorlige sundhedsproblem globalt set i år 2020
Om Eva Hertz

Eva Hertz er klinisk psykolog, Ph.d og direktør i Center for Mental Robusthed. Hun arbejder med træning af robusthed, trivsel, arbejdsglæde og forebyggelse af stress med afsæt i anvendt positiv psykologi i offentlige og private virksomheder, og er endvidere ekstern lektor i positiv psykologi, Aarhus Universitet.

Om Center for Mental Robusthed
  • Center for Mental Robusthed består af fire personer der alle har en psykologisk baggrund. De tager afsæt i positiv psykologi
  • De er tilknyttet og underviser på masteruddannelsen på Aarhus universitet i positiv psykologi
  • Deres træningsprogram og deres øvelser er forsknings- og evidensbaseret
  • Læs mere om mental robusthed i deres app MRT (søg på Mental robusthed)