udpluk af nogle af de mange tiltag som Sandby Ældrecenter benytter sig af i deres arbejde med demente borgere.

Fem tiltag i arbejdet med borgere med demens

Music-cure til afslapning, temadage med neglelak og en specialbygget gyngestol er nogle af de tiltag Sandby Ældrecenter benytter sig af i arbejdet med borgere med demens.

Af Helga Grønvold 23/09/2015

Sandby Ældrecenter arbejder med livshistorier og glæden ved de små ting i hverdagen for demente. Her er fem af de tiltag, som Sandby Ældrecenter benytter sig af i deres arbejde med borgere med demens. Det er ting og oplevelser som indgår i den daglige pleje – ud fra de økonomiske rammer, som der er i Lolland kommune.

LÆS OGSÅ: Personalet bruger livshistorien i pleje af demente

Snoezel hjørnet

Snoezel kommer fra Holland og betyder at snuse og døse, at bruge sine sanser aktivt. For derved at skabe ro i det enkelte menneske. I et lille afskærmet indhak på Ældrecentret Sandby, kan man se boblerør med vandsøjler og farver, som man kan sidde og kigge på. Derudover er der er en speciel gyngestol, den følger kroppens bevægelser, så man kan læne sig tilbage og slappe af. Her kan beboerne også slappe af til Thomas Ejes music-cure musik eller se på fisk svømme rundt eller kigge gamle danske film. Rummet bliver brugt forebyggende til at skabe ro omkring de beboere, der kan have en udadreagerende adfærd, men også borgere der er bange rastløse og kede af det. Personalet har selv været med til at bygge hjørnet op, sy gardiner og gøre det hyggeliget.

Music-cure til afslaping

Personalet har gode erfaringer med Thomas Ejes Music-cure. Karin Hansen fortæller, at de ud over at bruge musikken i Snoezel hjørnet, også bruger musikken i borgerens lejlighed, for eksempel inden morgenplejen.

- Det giver stemningsbilleder, ro og afslappethed bare at lytte til musik. Vi har nok alle sammen prøvet at sidde og lytte til noget musik og falde helt hen. Det giver ro og afslapning for de fleste. Nogle ønsker musikken dæmpet, andre højt, siger Karin Hansen, teamleder på Sandby Ældrecenter.

Bente Kristensen, der er arbejdsmiljørepræsentant, tilføjer:

- Vi kan se at det har en virkning. Jeg er meget imponeret over, hvad det kan gøre og hvordan folk falder til ro, siger hun.

De små simple ting i hverdagen

På ældrecenteret går de, udover at se på borgerens livshistorie og tilpasse aktiviteter til den enkelte, også op i de små simple ting.

-  Det er simple ting, som at man har en buket blomster med ude fra haven. Nu er det ved at være efterår, så vi skal have græskar og halm med ind. Når kastanjerne falder ned, så skal vi have dem med ind. Når det er snevejr er der en der tager en håndfuld sne med ind. Sådan nogle små simple ting, er med til de borgere, der ikke kan komme med ud og opleve det, siger Karin Hansen.

Velvære salon

I Velvære salonen kan beboerne få lakeret negle, få vasket og krøllet håret eller bare sidde foran spejlet med et ugeblad og blive friseret. De kan også blive barberet i salonen.  Dette er også en snoezel oplevelse, for de borgere som måske ikke ønsker at få vasket hår, blive barberet osv. De har blandt andet lavet en lille temadag med en fra personalet, det var god til at lave mønstrede negle. Karin Hansen fortæller, at det giver noget andet til samværet med borgerne, at de har noget at være sammen om. 

Dyrebesøg

Ældrecentret får ofte besøg, ikke kun af mennesker men også af dyr. Til jul havde de for eksempel besøg af en kane med heste. Her kunne de beboere, der havde lyst, komme ud og køre en kanetur. De beboere, der ikke tog med, fik sig en overraskelse, da hestene efter kaneturen, kom helt hen til beboernes vinduer og stak hovedet ind, hvor de så kunne sige hej til dem. Personalet og beboerne gik også juleoptog i byen og sang julesange.

Læs hvordan Sandby Ældrecenter benytter sig af Tom Kitwoods tilgang til arbejdet med demente. Her er det beboernes livshistiorie og de små simple ting der blandt andet er i fokus.

Mere om Sandby Ældrecenter

Der arbejder 30-35 medarbejdere med skiftende vagter på Ældrecentret Sandby. Stedet huser 21 lejligheder til ældre og svage borgere.

Har du spørgsmål til Sandby Ældrecenter brug af Tom Kitwoods teorier eller deres tiltag, er du velkommen til at kontakte:

Teamleder, Karin Hansen
tlf. 5467 4321
kahan@lolland.dk