De introverte kan sagtens have vigtige ting at bidrage med, selvom de ikke er de første til at taleKom

Styr mødets dynamik og få introverte kollegaer i tale

I sidder en gruppe medarbejdere til et møde. Halve og hele timer kan gå, hvor nogle slet ikke siger noget. Til gengæld taler en tredjedel så meget, at de fylder det hele. Lyder det bekendt? Forsker i mødekultur Ib Ravn giver råd til, hvordan I bringer de introverte medarbejdere i tale under mødet.

Af Helga Grønvold 17/06/2015

Hvis folk ikke siger noget på et møde, så må det betyde at de ikke har noget at sige. Det er den klassiske antagelse om møder, hvor ordet er frit. Men sådan hænger det ikke sammen, hvis man spørger Ib Ravn, der er lektor på Aarhus Universitet. Den introverte medarbejder har også noget at bidrage med, men skal bruge længere tid på at tænke inden, der bliver talt. 

- De introverte kan godt lide at tænke, inden de taler. Men de, der dominerer mødet, er dem, der tænker mens de taler. Det er dem, man kalder ekstroverte, forklarer Ib Ravn og forsætter:

- Der går et kvart sekund fra, at en mødedeltager er færdig med at tale, til at den næste tager ordet. De introverte skal lige have fem sekunder til at tænke over, hvad de vil sige, men så længe er der ikke stille til et møde, siger Ib Ravn.

Det betyder, at snakken til tider kan være konstant. Det giver ikke ro til de introverte personer, der har brug for et par minutter til at tænke sig om, inden de taler. Ib Ravn mener, at det er et problem med møder generelt, at de meget-talende styrer mødet. 

LÆS OGSÅ: Forsker: Mødekulturen trænger til forandring

Styr dynamikken i mødet

Men hvordan får man de meget-talende til at træde lidt tilbage og samtidig få de introvertes meninger frem? Ifølge Ib Ravn handler det om, hvordan dynamikken i et møde bliver styret. For der er stor forskel på, hvordan man skal få de introverte eller ekstroverte frem.

Det er vigtigt at få alle med, for de introverte medarbejdere kan have lige så mange guldkorn som de ekstroverte. Derfor er en god facilitator, en der tør at afbryde og samtidig sætte rammerne. Det handler ligeså meget om at styre mødets form som at styre mødets indhold.

-  Det er en stor opgave for facilitatoren at fordele taletiden nogenlunde lige. Dels at holde de ekstroverte og meget-talende lidt tilbage, dels at give de introverte plads til komme på og tænke over, hvad de gerne vil sige, før de siger det, siger Ib Ravn.

Ib Ravn giver tre metoder til, hvordan man som facilitator kan sikre, at alle deltagere får lejlighed til at komme på banen. Her får de introverte ro og tid til at tænke sig om, og de ekstroverte, eller meget-talende, får også mulighed for at ytre sig. Metoderne kan med fordel bruges engang hver halve time.

Inkluderende processer

Tavs refleksion

Bed deltagerne om at tage to minutter i stilhed, hvor de nedskriver en tanke eller pointe på papiret. Det kan f.eks. være, hvad det næste skridt skal være, hvilken konklusion kan man drage, eller hvad var den bedste konklusion i den diskussion, der lige var.

Summe to og to

Bed mødedeltagerne om at tale med sidemanden i fem minutter. På den måde får alle lov til at formulere, hvad de mener. Når tiden er gået, kan man plukke lidt og høre nogle forskellige. Summerunden egner sig bedst ved flere end seks deltagere.

Runde

Alle mødedeltagere får 30-60 sekunder til at sige deres pointer fra den tavse refleksion eller fra summerunden. Vær opmærksom på at holde tiden! Runden er god at tage i starten, fordi den skaber en stemning af, at mødet både er for de introverte og ekstroverte.

Egner sig bedst ved 4-15 personer.