Brith Larsen

"Jeg har fundet ud af, at jeg ikke er spor dum"

Brith Larsen er ordblind og har været på læsekursus: ”Det var så grænseoverskridende første gang, jeg gik gennem døren til VUC.”

Af Irene Aya Schou 05/02/2018

Brith Larsen er ekspert i rengøring, men hun er også ekspert i strategier. Strategier for, hvordan man holder det hemmeligt, at man er ordblind og ikke kan læse etiketterne på rengøringsmidlerne.

- Mine kolleger vidste intet. Jeg har arbejdet på den samme skole i 23 år, men jeg fortalte ikke noget. Jeg var flov. Jeg har hele livet fået at vide, at jeg var dum og ikke kunne blive til noget.

Genkendte farven på skruelåg

Brith Larsen er én af de knap 100 rengøringsassistenter i Odense Kommune, der de seneste to år har været på skolebænken for at lære at læse og skrive. Det sker som led i en indsats under Den Kommunale Kompetencefond henvendt til kommunalt ansatte under FOA og 3F-overenskomster.

- Det var virkelig, virkelig grænseoverskridende at gå ind ad døren til VUC første gang, men i dag er jeg glad for, at jeg gjorde det, siger 54-årige Brith Larsen.

Trods sit læsehandicap klarede Brith Larsen fint at passe sit arbejde. Når der var brug for, at noget skulle læses op, spurgte hun en kollega. Hun lærte også at kende forskel på rengøringsmidler ved at se på farven på beholderen eller skruelåget og genkende enkelte bogstaver på etiketten.

- Når der kom post fra kommunen, fik jeg min mand til at læse det, og var der noget på arbejde, der skulle læses, sagde jeg altid til en kollega: ”Kan du ikke lige læse det? Du er så god til det.”

Læser højt for børnebørn

Brith Larsen har været på skole hver tirsdag i 16 uger for at lære at læse og skrive. Hun er klar til at fortsætte forløbet, for ”man kan kun blive bedre”, som hun siger.

- Jeg har aldrig læst højt for mine egne børn, men nu tør jeg godt at læse højt for mine børnebørn. På arbejdet kan jeg læse højt fra eksempelvis miljøkalenderen, siger hun.

Hun er ikke længere flov over sine læsevanskeligheder og håber, at andre i samme situation vil tage imod tilbuddet om et danskkursus, selvom det er svært.

- Jeg har ikke fortrudt et sekund. Jeg har en god og meget tålmodig underviser på VUC, som jeg tør fortælle, hvis der er noget, jeg ikke forstår, og mine kolleger har sagt: ”Du er fandeme sej”, siger hun.

Nu nyder Brith Larsen, at hun nu kan løse kryds og tværs og læse historier for sine børnebørn.

- Jeg kan også bruge computer og iPad, og jeg kan skrive beskeder fra min telefon. Før brugte jeg den kun til at ringe fra. Og vigtigst af alt: Jeg har fundet ud af, at jeg ikke er spor dum, siger hun.

Det fik de ud af kurset

 "Jeg har fået en bunke selvtillid": 54-årige Brith Larsen er ordblind og arbejder til daglig som rengøringsassistent. Kurser i dansk har givet hende troen på, at hun godt kan.

"Ordblindekursus har givet mig masser af ny viden": Mød 22-årige Martin Søndergaard fra Odense Kommune, der passer og vedligeholder bygninger og teamleder i Odense Idrætspark, Kim Wendel, der fortæller om, hvordan ordblindhed ikke længere er et tabu.

Kontakt den opsøgende indsats

Har I brug for en en snak om mulighederne for at opkvalificere medarbejdere og for at få viden om de økonomiske muligheder?
Kontakt teamet

Hvem er vi?

Her kan du møde teamet bag Den opsøgende indsats for uddannelse & kompetenceudvikling.

Se medarbejderne

Uddannelse & kompetenceudvikling