Få en god MUS samtale

Få en god MUS-samtale

MUS-samtalen kan være en udfordring for både ledere og medarbejdere, og den kan nemt blive en snak uden opfølgning. Med de rigtige værktøjer og redskaber kan I få mere ud af MUS-samtalen både før, under og efter.

Af Helga Grønvold 12/03/2014

MUS-samtalen giver lederen og medarbejderne mulighed for at drøfte ideer og ønsker til kompetenceudvikling, løsninger på opgaver og andre udfordringer, som medarbejderen eller lederen ser.

Formålet med samtalen

Inden samtalen er det en god idé at få afklaret, hvilket formål MUS-samtalen skal have. For samtalen kan have flere formål, for eksempel kan samtalen være en mulighed for at udbygge tryghed og tillid eller en anledning til at sætte fokus på trivsel og kultur på arbejdspladsen.

Fokus bør være på kompetencer og opgaveløsning, samt hvordan medarbejderens kompetencer matcher arbejdspladsens behov og strategi. Skal samtalen for eksempel øge motivationen, skabe trivsel eller noget helt tredje?

LÆS OGSÅ: MUS: Skema giver både overblik og indblik

Giv overblik

Indkald til MUS-samtalen i god tid og sæt en-to timer af til selve samtalen. Giv medarbejderen et overblik over de emner, samtalen skal omhandle. Det giver lederen tid til at reflektere og medarbejderen tid til at forberede sig til samtalen. Men husk at være åben over for medarbejderen, hvis der er andre emner, han eller hun ønsker at tage op.

Hvis der dukker nye store ting op under samtalen, så aftal et nyt møde uden for MUS-samtalen, hvor I har tid til at gå i dybden kun med det.

Derudover er en god idé at holde samtalen i et neutralt rum, så ingen af jer er på ’hjemmebane’.

Udviklingsplaner

Det er vigtigt, at I sammen følger op på MUS-samtalen og udviklingsplanen. Så samtalen skal være mere en blot en rituel snak. I udviklingsplanen skal I notere hvem af jer, der er ansvarlig for, at de enkelte punkter i planen bliver gennemført og hvornår.

Opfølgning

MUS-samtaler afholdes for udviklingens skyld, derfor er en opfølgning rigtig vigtig. Følg løbende op på de aftaler I kommer frem til i samtalen.

LÆS OGSÅ: Vejledning til udviklingsplaner

Læs mere om den gode MUS-samtale

Få flere gode råd hos lederweb.dk og arbejdsmiljøviden.dk

Kompetenceudvikling.dk finder du redskaber og værtøjer til den anerkendende MUS-samtale.

Kompetenceweb.dk finder du en række redskaber og gode råd, til arbejdet med kompetenceudvikling i kommunerne.

Bøger om MUS-samtalen