To kvinder står med hinanden

Sygefravær halveret i hjemmeplejen

Sygefraværet er faldende i hele Social- og Sundhedsforvaltningen, og især i hjemmeplejen er der gode resultater at spore. Kreativitet, konsekvens og en fælles linje er blandt årsagerne, fortæller Anne Kristensen, leder af hjemmeplejen.

Af VPT 02/06/2017

Gladsaxe Kommune har altid ligget højere end nabokommunerne, når det kom til sygefraværet i hjemmeplejen, men i år er det anderledes. Et massivt fokus på området har betydet et markant fald i sygefraværet i Social- og Sundhedsforvaltningen.

Og især i netop hjemmeplejen er der gode resultater at vise frem. Her er sygefraværet mere end halveret på bare to år.

LÆS TEMA: En kur mod sygefravær

– Vi har traditionelt altid ligget og svinget omkring de seks procent, så det at vi nu er nede på 3,1 procent er rigtigt flot, siger leder af hjemmeplejen, Anne Kristensen.

Svært at pege på én årsag

Ifølge hende er det svært at pege på én specifik årsag til, at sygefraværet er faldet så drastisk. Et gennemgående tema for de årsager, som Anne Kristensen nævner, er dog dialog.

Dels dialogen lederne imellem, hvor man har lagt en fælles linje for, hvordan man skal handle i forskellige situationer. Dels dialogen mellem medarbejder og arbejdsgiver, hvor man i hjemmeplejen har ladet sygefraværssamtalen spille en større rolle end før. Og lige netop her, har Anne Kristensen ét vigtigt budskab.

- Lad være med at frygte sygefraværssamtalen. Den er ikke en straf, men derimod en velmenende anledning til at kigge hinanden i øjnene og i fællesskab finde løsningen på et problem, siger Anne Kristensen.

Investerer i gode medarbejdere

Én af dem, som har haft gavn af hyppige samtaler er kontorassistent i hjemmeplejen, Heidi Wørts Madsen, der i 2014 blev langtidssygemeldt fra sit arbejde efter en operation i hjernen.

- Når vi har en medarbejder, som er blevet langtidssyg, så ser vi på, hvordan den medarbejder har været før. Hvis han eller hun har haft lavt fravær, og der er udsigt til, at vi får en god medarbejder igen, så vil vi gerne investere i det, siger Anne Kristensen.

Og investerede, det var netop hvad hjemmeplejen gjorde i Heidi Wørts. Der skulle dog en fyreseddel til, før Egedal Kommune ville visitere Heidi til genoptræning, men da først denne begyndte at vise gode resultater, valgte Anne at udskyde opsigelsen og til sidst helt annullere den, inden Heidi i maj 2015 var tilbage på fuld tid. Undervejs i forløbet havde Anne og Heidi en tæt dialog.

– Det er sygefraværssamtaler, der har gjort, at jeg er her i stillingen i dag. Mit råd til andre er, at man altså slet ikke behøver at være så bange for sygefraværssamtaler, siger Heidi Wørts Madsen.

Rygøvelser og snakke om overvægt

Ikke alle tilfælde er dog så grelle som Heidis situation. Ofte kan et højt fravær nedbringes med langt simplere midler, hvis man som leder tør være kreativ og nedbryde nogle tabuer, fortæller Anne Kristensen.

– Hvis en medarbejder har problemer med ryggen, går vi ind og kigger på personens arbejdsstillinger, og jeg viser måske nogle rygøvelser. Hvis problemet er overvægt og slid på personens knæ, er jeg heller ikke bange for at tage snakke om vægttab. Generelt er den tidlige indsats rigtigt vigtig, siger Anne Kristensen.

Der er dog nogle emner, som Anne Kristensen ikke vil gå ind i. For eksempel når det kommer til familiære eller psykiske problemer. Her har hjemmeplejen ansat en ekstern konsulent til at tage de snakke.