Blomster

Sommerlæsning: Få de 10 mest populære Ældre & Sundhed-historier

Få værktøjer, viden og inspiration fra de ti mest læste Ældre & Sundhed-historier, som vi har bragt i løbet af første halvdel af 2017.

Af VPT 15/06/2017

1: Otte plejecentre vover springet: Fra travlhedskultur til nærhedskultur

ur

På mange arbejdspladser er man udfordret på tid. ”Vi når det ikke”, lyder det. Men hvordan skaber man en følelse af at have god tid? Og hvad sker der, hvis man sætter fokus på borgeren i stedet for på tiden? Det arbejder otte plejecentre med.

Vov springet

2: Sådan skabes meningsfulde aktiviteter på plejehjemmet

Plejehjem

Kulturen skal ændres, hvis målet om fællesskaber, nærvær og stjernestunder for beboere med demens på landets plejecentre skal nås, lyder det fra forfatter og underviser. ”Vi har så travlt med at komme væk fra borgerne og lave noget”.

Skab meningsfyldte aktiviteter

3: Personalet bruger livshistorier i pleje af beboere med demens

Livshistorie, Tom Kitwood og små simple ting i hverdagen er tilgange de bruger på Sandby Ældrecenter

På Sandby Ældrecenter bruger personalet en teori, der blandt andet lægger vægt på at bruge dementes livshistorie aktivt i plejen.

Bliv inspireret af tilgangen

4: Mennesker med en demenssygdom er på en rejse fra Jorden til Månen

Vibeke Drevsen Bach

En god omsorgskultur kræver umanerlig dygtige, dedikerede, modige og kreative medarbejdere, der tør rejse med til Månen, lyder det fra ildsjæl, der har omsat Tom Kitwoods teorier til praktisk værktøj.

Tag med på rejsen

5: Nudging og demens: Det er aldrig handlingen, den er gal med – kun designet

demens

Der er et kæmpe uudnyttet potentiale for nudging på demensområdet, mener adfærdsforsker. Her spiller personalet en vigtig rolle. 'Hver gang jeg skal tænke mig om, er der noget galt.’

Få redskaber til nudging

6: Rehabilitering: Derfor bliver hver anden borger selvhjulpen i Svendborg

svendborg medarbejdere

I Svendborg mødes de gulblusede hjemmetrænere i op til én time om dagen med sygeplejerske, terapeut og leder til faglig sparring om borgerne. Læs hvorfor rehabilitering virker i det sydfynske.

Se hvordan de gør

7: Ernæring på dagsordenen i hjemmeplejen: Man må godt være lidt af en terrier

Rebild

Hvordan får man skabt fokus på ældres kostvaner i hjemmeplejen og klædt frontpersonalet på? I Rebild Kommune har kostvejleder Annette Hendrup Smith fundet en alternativ tilgang.

Få hendes gode råd

8: I Køge aflaster man de pårørende til demente i egen bolig: Pårørende er på 24/7

Dagcenter

Der skal mere fokus på dementramte borgere i eget hjem. Det er her, den helt store udfordring ligger. Sådan lyder det fra Køge Kommune, der bl.a. tilbyder demensvenlig træning, stoleyoga og aflastnings-klippekort til pårørende.

Se, hvordan de gør

9: Se billederne: Vægmalerier skaber glæde og sikkerhed

vægmaleri

Flere plejehjem anvender vægmalerier som et pædagogisk redskab i arbejdet med demente. Det kan være med til, at beboerne ikke går fra hjemmene.

Få tips til, hvordan man kan gøre

10: Plejecenterleder: Vi skal turde være modtagelige for andres viden

thisted

"Foruden at være robuste skal vi udvikle vores personlige kompetencer til at være modtagelige. Viden er magt, og det kræver mod at dele," siger plejehjemsleder, der vil skabe 'den lærende organisation'

Læs deres begrundelser