TV Glad

Medarbejdere på bosteder får hjælp til bedre medicinhåndtering

Det pædagogiske personale på bosteder for borgere med psykiske og fysiske handicap har nu fået et nyt digitalt værktøj, der opkvalificerer dem på medicinområdet og sikrer mod utilsigtede hændelser.

Af Irene Aya Schou 13/12/2016

Håndtering af medicin er en del af hverdagens pædagogiske arbejde på bosteder, hvor borgerne ofte får en kompleks blanding af præparater. Det stiller store krav til personalets faglige kompetencer og faglige viden.

For at klæde de ansatte på har konsulenthuset Type2dialog i samarbejdet med bl.a. medarbejdere og ledere fra handicapområdet i flere kommuner samt TV-GLAD udviklet et digitalt e-læringsmodul ”Sikker medicin i praksis”.

Modulet er rettet mod medarbejdere, der arbejder på botilbud for borgere med fysiske og psykiske handicap f.eks. pædagogisk personale eller andre, der ikke er medicinansvarlige eller har en sundhedsfaglig uddannelse, siger afdelingsleder i Type2dialog, Trille Tang Dalsgaard, der har stået for produktionen af læringsmodulet.

- Der er et kæmpe behov for opkvalificering på området, for personalet håndterer rigtig meget medicin. Fordelen ved e-læring er, at det er fleksibelt i forhold til tid og sted, og du kan få alle med også bogligt svage medarbejdere. På to-tre timer får personalet bred viden om bivirkninger, opbevaring, dokumentation og lovgivningen og lærer at observere borgeren for at sikre, at medicinen har den tilsigtede virkning, siger hun.

LÆS OGSÅ: Skærme giver borgere på bosted overblik og medbestemmelse

Brugerdreven innovation

Det nye digitale læringsmodel er resultatet af en proces, der i høj grad har været præget af brugerdreven innovation. Folkene fra TV-Glad - verdens første tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelse – har stået både foran og bagved kameraet.

Deres indgående kendskab til handicapområdet har tilført processen uvurderlig værdi, siger Trille Tang Dalsgaard.

- Dels har de hjulpet os bag kameraet og lavet videofilm, der understøtter teorierne. Dels har de hjulpet foran kameraet, både som skuespillere men også som dem selv i den forstand, at vi har interviewet dem om deres medicinforbrug, siger hun.

De første 1500 ansatte har allerede taget kurset, og de er rigtig glade for det, fordi det er så praksisnært, siger Trille Tang Dalsgaard.

- Pædagogernes hjerte banker for, at borgerens livskvalitet er så høj som muligt. Derfor har vi video-cases med borgere med handicap. Vi har også indlagt øvelser, hvor man skal gå ud på bostedet og løse en opgave og fylde svaret ind i modulet, siger hun.

Hørsholm tester læringsmodel

I Hørsholm Kommune har institutionsleder Dimitra Lundsgaard fra Bofællesskabet Solskin været involveret i processen med at teste og give feedback på læringsmodulet.

-  Det er et rigtig godt materiale, der både har et teoretisk fundament og en praktisk del omkring, hvordan man kan gøre det nemmere i sin hverdag. Man kan tage modulet i sit eget tempo og evt. flere gange, hvis der er noget, man ikke har fanget, siger hun.

Dimitra Lundsgaard overvejer at købe modulet til sine ansatte. I første omgang sender hun en hjemmevejleder med sundhedsfaglig uddannelse på kursus til foråret, så hun kan varetage rollen som medicinansvarlig.

- Vores behov er ikke så stort, da beboerne i huset ikke har et stor medicinforbrug og fordi, de selv kan klare en hel del omkring deres medicin, siger hun.

LÆS OGSÅ: I Middelfart har sygeplejerskerne skrevet rehabilitering ind i deres faglige fortælling

Medicin er livsvigtig

Folkene hos TV-Glad er også glade for processen. I en YouTube-video fortæller flere medvirkende med udviklingshæmning, hvorfor det er vigtigt, at de ansatte har styr på medicinhåndteringen.

- For nogle mennesker er den medicin, de får, livsvigtig. For lidt medicin gør, at du bliver åndsvag, og for meget medicin gør, at du også bliver åndssvag. Der kommer jo også forskellige bivirkninger, hvis man ikke gør det korrekt, siger Amir Becirovic på videoen.

De medvirkende hos TV-Glad er generelt enige om, at god medicinhåndtering kræver:

  1. At den rigtige medicin gives
  2. I den rigtige dosis
  3. På den rigtige måde
  4. På det rigtige tidspunkt 
  5. Med den rette hyppighed
  6. Til den rigtige borger

Se videoen her https://youtu.be/L7yG0DWCHf8

Om "Sikker medicin i praksis"

Det digitale læringsmodul gennemgår kroppens funktioner og lægemiddelformer samt lovgivning og dokumentationspraksis og skærper dermed personalets opmærksomhed på hele medicinprocessen.

Modulet behandler spørgsmål som:

  • Hvad er sikker medicinhåndtering?
  • Hvordan gør jeg i praksis, når jeg ikke er sundhedsfagligt uddannet?
  • Hvad gør jeg, hvis borgeren ikke vil tage sin medicin?
  • Hvad siger lovgivningen?
  • Hvad siger Sundhedsstyrelsens retningslinjer for korrekt medicinhåndtering?
  • Hvad er mit ansvar ift. medicinhåndtering
  • Hvordan skal de forskellige lægemiddelformer bruges?
  • Hvordan skal jeg dokumentere?
  • Hvordan kommunikerer jeg bedst muligt med de sundhedsprofessionelle?

Få smagsprøve på modulet her