Bogen Den Danske Model

Ny antologi om Den Danske Model

Der er netop udkommet et festskrift til Jesper Due og Jørgen Steen Madsen, der i 1993 lancerede begrebet ”Den Danske Model”.

Af William Meyer 23/09/2016

Begrebet ”Den Danske Model” blev lanceret i 1993 af de to forskere og nu professorer emeriti Jesper Due og Jørgen Steen Madsen. Begrebet beskriver nogle centrale karakteristika ved det danske arbejdsmarked. Siden er begrebet blevet brugt flittigt, blandt andet på Forskningscentret for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, som de to professorer emeriti grundlagde for 25 år, men også ofte i den offentlige debat.

 Nu hyldes de to forskere i et festskrift, ”Den Danske Model set udefra”, der er udformet som en antologi, hvori forskellige forskere og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter bidrager med deres syn på Den Danske Model.

For eksempel tester Colin Crouch hypotesen om, at flexicurity-succes hænger sammen med nogle af de ting, der karakteriserer det nordiske arbejdsmarked. Erling Rasmussen sammenligner de danske arbejdsgiveres holdninger til kollektive forhandlinger med bl.a. New Zealand. Nanna Wesley Hansen har skrevet et kapitel om statslige arbejdsgivere i forhold til voluntaristiske aftalemodeller.

Udover forskernes bidrag, diskuterer f.eks. Michael Ziegler, konservativ borgmester og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, hvorvidt Den Danske Model er klædt på til fremtiden, mens LO’s formand Lizette Risgaard forklarer, hvorfor den fælles vilje er vigtig i forhold til Den Danske Model.

Den danske model set udefra

Redaktører: Anna Ilsøe & Trine Pernille Larsen 

Jurist- og Økonomforbundets forlag 2016

Pris: 350 kr. (280 kr. for medlemmer af Djøf)

Se mere her