Berit Freyheit laver podcasts fra sit lydstudie

Københavns Biblioteker har succes med podcasts

Podcasts bliver mere og mere populære, og på Københavns Biblioteker er man med på trenden. De producerer nu deres egne podcasts. Det er populært blandt borgerne og er samtidigt med til at løfte en del af bibliotekets kerneopgave.

Af William Meyer 12/09/2016

Berit Freyheit havde regnet med en stille aften i selskab med sine kollegaer, da hun sammen med dem på Kulturnatten lod københavnerne komme ind i Hovedbibliotekets lydstudie og indtale deres hemmeligheder.

- Det er der nok ingen, der gider, tænkte Berit Freyheit. Hun tog dog helt fejl, men det vender vi tilbage til.

Berit Freyheit er ansat som specialist og står for Københavns Bibliotekers podcasts. Det har hun gjort siden 2012.  Dengang var podcastene en lille ting, hun lavede ved siden af sit arbejde med bibliotekets lydavis, men nu er hendes podcast-projekt blevet succesfuldt og et fokusområde for biblioteket.

Hør Berit Freyheit i P1 Podcaster

- Podcasts interesserer mig meget, så jeg kunne godt tænke mig at lave mit eget. Først var det noget, jeg lavede, når jeg lige havde fem minutter fri, men nu bliver podcastene prioriteret højt, fortæller hun.

Podcasts og bibliotekernes kerneopgave

Hendes chef, afdelingsleder for digital formidling og udvikling René Øhlenschlæger, forklarer, at satsningen på podcasts blandt andet skyldes, at podcasts passer godt til bibliotekernes kerneopgave.

- Bibliotekernes kerneopgave er ifølge biblioteksloven oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. I den forbindelse er det oplagt at følge en af tidens trends med podcasts, forklarer han.

Podcastene bliver nemlig ikke bare brugt til at oplyse borgerne om alt fra lokalområdets historie til bogudgivelser, podcastene kan også i sig selv være små kulturelle begivenheder. For eksempel har man fundet på et koncept, der hedder ”Giv lyd – åbne studier på Hovedbiblioteket”, hvor alle kan komme ind i lydstudiet og læse digte eller historier op.

- Her er podcasten faktisk bare en sidegevinst. Der er selve begivenheden, der er det vigtige. Folk kan få en nærmest religiøs oplevelse, når de får mulighed for at komme ud med nogle ting, de har gået at tænkt over. Det gør folk glade, siger Berit Freyheit.

- Alle kender det med, at man har noget unikt, man gerne vil ud med. Det får man mulighed for her, uddyber René Øhlenschlæger.

Fra fritidsprojekt til succes

De åbne studier er også seneste led i succeshistorien om Københavns Bibliotekers podcasts. Ideen til de åbne studier kom på førnævnte kulturnat.

- Folk kunne komme ind i studiet og indlæse en hemmelighed, og så var der et andet sted i huset, hvor man kunne streame de hemmeligheder. Vi havde aftalt, at kun to medarbejdere behøvede at møde op, for vi regnede ikke med, at der ville komme nogen, forklarer René Øhlenschlæger.

Fem medarbejdere endte dog med at møde op på Kulturnatten, og det var heldigt.

- Vi troede, at vi bare skulle hygge os med hinanden, men det var helt sindssygt så mange mennesker, der kom. Vi var i fuldt firspring hele aftenen, fortæller Berit Freyheit.

På den måde indså hun, at der var et behov og en stor interesse for, at folk selv kunne komme til orde. I år er biblioteket blevet bedt om at gentage succesen, når der skal være kulturnat igen den 14. oktober, og hver uge holder biblioteket åbent studie.

Det er dog ikke kun de åbne studier, der har vist sig at være en succes for biblioteket.

- Berit bliver rost til skyerne internt, men også meget eksternt. Mange har opdaget vores podcasts og spurgt ind til dem, fortæller René Øhlenschlæger.

Blandt andet podcasten ”Bag om København” er populært. Podcasten handler om forskellige historier fra København.

- Det er et temmelig snævert emne, men det er også de lidt nørdede niche-interesser, som vi kan se på vores tal er mest succesfulde. Og så kan vi henvise til bibliotekets materialesamling, hvis folk vil vide mere om emnet. På den måde går podcastene hånd i hånd med, hvad vi ellers laver på biblioteket, forklarer Berit Freyheit.

Podcasts behøver ikke at være svære at lave

Succesen på Københavns Biblioteker kan godt kopieres af andre og mindre biblioteker, mener Berit Freyheit og René Øhlenschlæger. Og det er ikke nødvendigvis en meget ressourcekrævende opgave at lave podcastene.

- Der er mange lavthængende frugter. For eksempel kræver det ikke ret meget at lave de åbne studier. Man kan også få medarbejderne til at optage bibliotekets kulturarrangementer, siger Berit Freyheit.

Derudover kan man gøre brug af, at personalet ofte har en stor viden og interesse for bestemte emner. Når Berit Freyheit for eksempel skal lave ”Bag om København”, så fortæller hun om noget, hun allerede har en viden om. Dermed kræver det mindre forberedelse at lave de programmer.

Læs også: Sådan kommer du i gang med at lave podcasts

Samtidigt giver det også en arbejdsglæde at kunne beskæftige sig med noget, man interesser sig for, synes Berit Freyheit, der gennem 34 års arbejde inden for biblioteksvæsenet har oparbejdet en del interesser.

- Det er jo fantastisk, at jeg kan bruge nogle af de evner, jeg førhen har haft privat.