Socialrådgivere

Socialrådgivernes diplomuddannelse

En undersøgelse viser, at når socialrådgiverne afslutter diplomuddannelsen, så kan deres arbejdsplads i kommunen få endnu mere gavn af deres nye viden og kompetencer.

Af Personaleweb 29/06/2011
Dansk Socialrådgiverforening,
KL

Når en socialrådgiveren vender tilbage til sin arbejdsplads efter en diplomuddannelse, så er det med nypudset viden og kompetencer i bagagen. For at både medarbejder og kommunen får det bedste udbytte af den nye viden, så skal leder og medarbejder aftale, hvordan videndelingen fra uddannelsen til arbejdspladsen skal foregå.

Aftalen begynder, inden socialrådgiveren starter sin uddannelse. Her bør medarbejderen sammen med sin leder afstemme, hvad deres forventninger er til hvilke kompetencer, uddannelsen skal styrke.

Når socialrådgiveren så er i gang med uddannelsen, skal der følges op sammen med lederen om, hvordan den nye viden skal formidles videre. Og når uddannelsen er afsluttet, skal der følges op på det lærte, så videndelingen finder sted, og socialrådgiveren får mulighed for at bruge de nye kompetencer i sit arbejde.

Formålet med diplomuddannelserne for socialrådgivere

Efteruddannelsen skal styrke og udvikle socialrådgivernes kompetencer og viden til at udvikle og udføre praktisk socialt arbejde på et videnskabeligt grundlag.

Der er mange muligheder for at sammensætte en diplomuddannelse. Få mere viden om diplomuddannelser for socialrådgivere hos Dansk Socialrådgiverforening.
 

 

Download materiale om diplomuddannelse for socialrådgivere
Kontakt vedrørende diplomuddannelse for socialrådgivere

Karen Lund, Center for Ledelse og Kompetence, klu@kl.dk, 3370 3961

Pernille Maskell, Dansk Socialrådgiverforening, pma@socialrdg.dk, 3338 6168