Vippebræt

Medarbejder opfandt vippebræt - nu spredes det til andre kommuner

Museskader, ømme skuldre og hæve-sænke-borde, der aldrig blev brugt. Det var nogle af de parametre, der fik Nordfyns Kommunes risikorådgiver John Jørgensen til at tænke anderledes. Han byggede selv et vippebræt til gavn for flere af de ansatte i kommunen.

Af Janni Andersen 09/02/2016

”Det må jeg kunne lave selv.”

Sådan lød tanken fra Nordfyns Kommunes risikorådgiver John Jørgensen om det dyre vippebræt, som kommunen ikke kunne betale. Som sagt, så gjort og nu to år efter er vippebrættet stadig et hit.

Hele "Projekt vippebræt" begyndte i kølvandet på en stor sundhedssatsning i Nordfyns Kommunes og efter et kig på kontormiljøets udfordringer. Herefter stod det klart for John Jørgensen og HR-konsulent Lone Slothuus Nordsof, at der skulle til at gøres noget på sundhedsfronten blandt kommunens kontoransatte.

- Det var ikke de store skader eller udfordringer, vi kunne se. Men der var alligevel nogle af de ansatte, der havde risiko for museskader, dårligt blodomløb, ømme skuldre og andre skavanker. Så det valgte vi at sætte ind overfor, fortæller John Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Tema: 10 innovative ideer

De to nordfynske kommunalt ansatte lagde hovederne i blød.

John Jørgensen og Lone Slothuus Nordsof nåede dog ikke at tænke længe, da der dumpede en mail ind fra et firma, som solgte ergonomiske hjælpemidler. Desværre matchede prisen ikke kommunens budget.

-Vi så på flere forskellige modeller. Nogle der var flot designet, men meget dyre. Rent økonomisk ville der ikke være mulighed for at udbrede den type vippebræt, vi synes var bedst. De andre alternativer var for små og dækkede ikke de behov, vi ønskede, de skulle. Samtidig ville vi gerne have en model, der var Nordfyns egen, fortæller John Jørgensen

Det perfekte vippebræt

Det var blandt andet underlagene, der var for hårde, og bredden var heller ikke de rigtige mål. John Jørgensen, som er tidligere landmand samt uddannet i forsikringsbranchen, tog derfor sagen i egen hånd. Arbejdet fandt sted hjemme i John Jørgensens garage, hvor han fik konstrueret vippebrætterne.

- Jeg er vant til at arbejde med hænderne og finde på løsninger selv. Så jeg prøvede mig frem og fik snedkereret et vippebræt i træ og med et gulvtæppe som underlag, der ville gøre det mere blødt at stå på, forklarer John Jørgensen og fortsætter:

-Balancepunktet er ikke midt på. På den måde kan man variere den måde, man står på. Så får man lidt afveksling, forklarer John Jørgensen.

Efter et par prototyper og lidt justeringer hist og her havde risikorådgiveren endelig fundet formlen på det perfekte vippebræt. Nu var spørgsmålet, hvordan det kunne og skulle sættes i produktion.

- Jeg kontaktede det, der hedder Nordfyns Værkstedet, som er et beskyttet værested for fysiske og psykiske handicappede. Jeg spurgte, om det var noget for dem at arbejde med. Det var det, og på den måde fik vi produceret vippebrætterne, siger John Jørgensen.

Ideen spreder sig

Vippebrætterne har ikke kun fået opmærksomhed inden for den nordfynske kommunegrænse. Et par af landets andre kommuner har fået øjnene op for den innovative indsats i Nordfyns Kommune.

Læs også: Samarbejd om kerneopgaven og skab innovation

- Vi har solgt det videre til et par andre kommuner, og vi har sparret med dem om det, og hvordan de kan overføre vores koncept til deres kommune, fortæller John Jørgensen, som også kan fortælle, at børnehaverne i Nordfyns Kommune har fundet alternative måder at anvende vippebrættet på.

-Børnene leger på det og forsøger at holde balancen. Det hjælper dem til at få mere balance, siger John Jørgensen om den anden målgruppe, som vippebrættet dog ikke var tiltænkt i begyndelsen.

I Nordfyns Kommune er fokus på sundheden steget markant de senere år og flere arbejdsfunktioner indenfor HR og Arbejdsmiljø har deltaget i det sundhedsfremmende arbejde. 

-Før var der kun en person, som sad med opgaverne indenfor arbejdsmiljø. Nu er opgaverne fordelt på langt flere pladser i HR og Arbejdsmiljø. Det har gjort, at vi er kommet ret godt ud med vores ambitioner omkring en øget sundhed i kommunen, slutter John Jørgensen.

Sundhedspakkerne i Nordfyns Kommune

Nordfyns Kommune tilbyder fem sundhedspakker.

Nogle af pakkerne koster klip, andre giver en rabat og nogle er helt gratis. 

Hver pakke har et tema, hvori der er forskellige tilbud

 

Sunedhedspakkerne

Her er de fem sundhedspakker:

1. Indre balance. Her kan de ansatte blandt andet få psykolog-tilbud, kurser i mindfulness og lære at tackle stress.

2. Aktiv legeplads. Her kan arbejdspladsen få adgang til træningscenter, firmasport og øvelser til hverdagen. 

3. Madkassen. Denne pakke indeholder råd og tips om sund kost og opskrifter på det. 

4. Stopknappen. Denne pakke indeholder hjælp til rygestop og behandling af alkoholproblemer eller misbrugsproblemer.

5. Helhedskassen. Pakken indeholder blandt andet kiropraktor, fysioterapi, massage, sundhedstjek og forebyggende livsstilstilbud