I Vordingborg Kommune har en køkkenvægt og en vaks medarbejder spillet en vigtig rolle ved seneste valg til Europaparlamentet

Køkkenvægt sparer tid når stemmerne skal tælles op

Idé nr. 3: I Vordingborg Kommune har en køkkenvægt og en vaks medarbejder spillet en vigtig rolle ved seneste valg til Europaparlamentet. Læs tredje artikel, der går bag om ti idéer fra kampagnen Danmarks Bedste Mindste Idé.

Af Mia Dalby Larsen 27/06/2014

 Tag et hverdagsredskab og sæt den ind i en ny sammenhæng. Og vupti har du en innovativ idé, der sparer tid og kræfter i kommunerne. Det er stort set opskriften på den idé, nogle valgtilforordnede  i Vordingborg Kommune i flere omgange har fået, da kommunen skulle afholde valg.

 -Ideen er, at i stedet for at skulle eftertælle stemmesedler med håndkraft, så vejer vi dem, fortæller Anette Nøddelund, der er valgprojektleder i valgsekretariatet.

 Stemmeoptællingen foregår sådan, at de valgtilforordnede efter mange timers arbejde med valghandlingen skal tælle samtlige stemmesedler op. De bliver sorteret og lagt i bundter med 25 sedler i hvert bundt, og til sidst sammenholder man antallet af bundter med antallet af afgivne stemmer.  Er der tællefejl, er det nu, at vægten kommer ind i billedet. Vejer man et bundt, kan man nemlig se, om det er netop her, at der mangler en seddel, eller der er en for meget. Med metoden slipper man for at skulle tælle alle sedler op igen sent om aftenen.

 - Folk har været i gang siden tidligt om morgenen, og med vægten kan man sagtens måle, om der er en stemme for meget. Det er en kæmpe lettelse, fortæller Anette Nøddelund.

Ideen har flere ophavsmænd

 Ideen med vægten kommer ikke fra en enkelt person, faktisk opstod den helt uafhængigt af hinanden to forskellige steder i kommunen. Ved kommunalvalget i efteråret 2013 brugte man metoden på stemmestedet i Ørslev, hvor man sent om aftenen stod og manglede nogle stemmer og skulle tælle det hele om. En valgtilforordnet fandt så på at bruge vægten.

 Mens man allerede i 2009 fandt på det samme på et stort stemmested i Stege med cirka 5000 stemmer. Her kørte en af de valgtilforordnede hjem og hentede en vægt hjemme i køkkenet.

LÆS OGSÅ: Plejecenter leaner sig til mad-barnevogn

 Men det var først, da en ansat i Borgerservice hørte om ideen i Ørslev og tog den med ind til Valgsekretariatet, at den fik luft under vingerne.

 - Han syntes, det var en super god ide. Vi troede først, at det var alt for dyrt at udbrede, men man kan bruge helt almindelige fintfølende køkkenvægte, så det er ikke specielt dyrt. De kan sagtens måle en forskel, siger Anette Nøddelund.

Ved det seneste valg til Europaparlamentet og afstemningen om patentdomstolen blev metoden brugt på alle stemmesteder i Vordingborg Kommune, hvor valgsekretariatet udleverede en vægt til samtlige valgsteder.